Ciasto Królowej Wiktorii

Ten deser z królewskiego dworu to doskonały dodatek do południowej herbaty. Królowa Wiktoria się nim zajadała, teraz czas na ciebie!

Ciasto Królowej Wiktorii
Ciasto Królowej Wiktorii123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto wyjmij na blat godzinę wcześniej, by zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż pergaminem (albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Mąkę pszenną przesiej przez sitko razem  z proszkiem do pieczenia.

2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, wbijaj po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Wsyp mąkę z proszkiem, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 30 minut, wystudź i przekrój placek na dwa blaty.

3. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek, potnij  na plasterki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem. Posmaruj nią spodni blat. Rozłóż truskawki i przykryj drugim blatem. Torcik oprósz  cukrem pudrem, udekoruj owocami i ew. listkami ziół. Do czasu podania trzymaj w lodówce.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas