Ciasto Królowej Wiktorii
Ten deser z królewskiego dworu to doskonały dodatek do południowej herbaty. Królowa Wiktoria się nim zajadała, teraz czas na ciebie!

Składniki
- ciasto:
- 2/3 kostki masła
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- przełożenie:
- 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 dag truskawek
- cukier puder do oprószenia
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wyjmij na blat godzinę wcześniej, by zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż pergaminem (albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Mąkę pszenną przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, wbijaj po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Wsyp mąkę z proszkiem, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 30 minut, wystudź i przekrój placek na dwa blaty.
3. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek, potnij na plasterki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem. Posmaruj nią spodni blat. Rozłóż truskawki i przykryj drugim blatem. Torcik oprósz cukrem pudrem, udekoruj owocami i ew. listkami ziół. Do czasu podania trzymaj w lodówce.