Ciasto Królowej Wiktorii
Ten deser z królewskiego dworu to doskonały dodatek do południowej herbaty. Królowa Wiktoria się nim zajadała, teraz czas na ciebie!
1. Wszystkie składniki na ciasto wyjmij na blat godzinę wcześniej, by zyskały temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż pergaminem (albo posmaruj masłem i wysyp bułką tartą). Mąkę pszenną przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
2. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, wbijaj po jajku (kolejne dodawaj dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą). Wsyp mąkę z proszkiem, krótko zmiksuj. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz 30 minut, wystudź i przekrój placek na dwa blaty.
3. Truskawki umyj, osusz, oczyść z szypułek, potnij na plasterki. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem. Posmaruj nią spodni blat. Rozłóż truskawki i przykryj drugim blatem. Torcik oprósz cukrem pudrem, udekoruj owocami i ew. listkami ziół. Do czasu podania trzymaj w lodówce.