Ciasto kruche
Podstawa wielu wypieków. Warto mieć w zanadrzu sprawdzony przepis, dzięki któremu wyjdą wyśmienite. Wypróbuj ten z książki "Tarty i quiche".
Sposób przygotowania:
Do żółtka dodać łyżkę wody, roztrzepać energicznie. Mąkę przesiać do miski, aby ją napowietrzyć. Dodać teraz szczyptę soli i cukier wanilinowy.
Jeśli przygotowujemy ciasto na słodką tartę, cukru można dodać więcej, a jeśli ma być to tarta wytrawna, cukier można pominąć.
Wymieszać sypkie składniki. Na środku zrobić wgłębienie i włożyć pokrojone masło. Ciasto kruche nie lubi ciepła, a więc trzeba starać się wyrobić ciasto dosyć szybko.
Dodać żółtko z wodą. Zagnieść ciasto. Stolicę obsypać mąką, przełożyć ciasto. Rozwałkować, a następnie uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Ciasto jest gotowe do wykorzystania.
Przepis pochodzi z książki "Tarty i quiche":