Ciasto kruche z dynią
Wypróbuj przepis na kruche ciasto z dynią. Będzie idealnym deserem na niedzielne popołudnie.
Składniki na 12 porcji:
- 1 duży rulon mrożonego ciasta kruchego
- 1 i 1/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 szklanka mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- sól
- tłuszcz i bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozmrozić i wyłożyć nim natłuszczoną i oprószoną bułką tartą formę. Piec 15 minut w 200ºC.
2. Dynię, jajka, cukier oraz przyprawy zmiksować na puszystą masę. Wlać mleko i jeszcze chwilę ubijać. Farsz wylać na przygotowane ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec na złoty kolor (około godziny). Studzić, aż farsz uzyska konsystencję gęstego budyniu.