Ciasto marchewkowe

Przygotowując desery i słodkie przekąski nie zawsze musimy stawiać na owoce. Coraz więcej osób przekonuje się do warzywnych słodkości, które smakiem wcale nie odbiegają od tych tradycyjnych. Buraki, fasola, dynia czy bataty nie tylko idealnie sprawdzą się w kuchni podczas słodkich wypieków, ale jak pozostałe jarzyny są źródłem cennych dla naszego organizmu witamin.

Składniki

  • 90 g (6 ciastek) np. McVitie's Digestive Original
  • 75 g łuskanych orzechów laskowych
  • 250 g marchwi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g miękkiego masła lub margaryny
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 jajka (średniej wielkości)
  • 150 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g serka śmietankowego
  • 2–3 łyżki bitej śmietany
  • 75 g cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta zacznij od uprażenia na patelni orzechów laskowych, nie używaj do tego tłuszczu. Następnie zdejmij je z patelni i pozostaw do wystygnięcia, a potem grubo posiekaj. Ciastka np. McVitie’s Digestive The Original rozkrusz na grube kawałki. Marchewki obierz, zetrzyj na drobnej tarce i skrop sokiem z cytryny. W oddzielnej misce wymieszaj i utrzyj na kremową masę tłuszcz, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i sól. Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając. 

Mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy laskowe wymieszaj i połącz z masą z jajek i cukru. Na koniec dodaj do startą marchewkę i rozkruszone ciasteczka (odłóż 2 łyżki ciastek do dekoracji) i ponownie całość dokładnie wymieszaj. Prostokątną formę (o pojemności 1,5 l) nasmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Gotową masę wyłóż na formę i wyrównaj łyżką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 st. C /z termoobiegiem: 150 °C /piekarnik gazowy: patrz informacje od producenta) przez 35 - 45 min. 

Po wyjęciu ciasta z piekarnika, odstaw je do całkowitego ostygnięcia. Pora na przygotowanie śmietankowej masy, którą udekorujesz wierzch deseru. Przełóż do miski serek śmietankowy oraz śmietanę i za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty, ubij na gładką masę. Dodaj cukier puder i całość ponownie dobrze wymieszaj. Jeszcze chwila cierpliwości i będziesz mógł cieszyć się pysznym ciastem domowej roboty. Przygotowaną masę rozprowadź na wierzchu ciasta. Na koniec pozostałe rozkruszone ciastka rozsyp na masie. Ciasto gotowe, smacznego! 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje