Najlepsze jagodzianki pod słońcem. Ten przepis zawsze się udaje
Jednym z wypieków kojarzącym się z latem i wakacjami są oczywiście jagodzianki. Puszyste, słodkie, wypełnione po brzegi leśnymi owocami, na których widok aż cieknie ślinka. Chociaż dostaniemy je teraz w każdej cukierni, warto spróbować wykonać je samodzielnie w domu. Przepis jest naprawdę prosty, a smak domowego wypieku i aromat unoszący się w domu są po prostu bezcenne. Jak zrobić doskonałe w smaku jagodzianki?

Jagodzianki - smak lata
Uwielbiają je wszyscy - dorośli i dzieci. Zapach świeżych jagodzianek kojarzy się przede wszystkim z latem i beztroskim czasem wakacyjnym. Sezon na owoce leśne w pełni, tak więc warto pokusić się o przygotowanie ich samodzielnie w domu. Tym bardziej, że ceny tych pysznych bułeczek w cukierniach nie są niskie - za jedną sztukę trzeba zapłacić gdzieniegdzie nawet kilkanaście złotych. Możesz zrobić je po swojemu, jeśli masz sprawdzony przepis lub zaczerpnąć wiedzy od doświadczonych gospodyń domowych, które patent na idealny jagodzianki mają w jednym palcu. Są idealnie miękkie, słodkie, puszyste, nie rozpadają się w trakcie pieczenia mimo że wypełnione są jagodami po brzegi. W czym tkwi sekret doskonałych jagodzianek?
Najlepszy przepis na jagodzianki. Zawsze się udaje
Przepis na jagodzianki jest naprawdę prosty - poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych, łatwo dostępnych składników i zabrać się do przygotowywania ciasta.
Zobacz również:

Przedstawiamy przepis na około 15-16 sztuk średniej wielkości.
Składniki
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej (może być tortowa lub zwykła)
- 1 szklanka mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 70 g roztopionego i przestudzonego masła
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Składniki
Nadzienie:
- Około 300-350 g jagód
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
- Jagody umyć i osuszyć, dodać do nich cukier, skrobię i delikatnie wymieszać.
- Następnie przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z dwoma łyżkami cukru, dolać letnie mleko, wsypać 3 łyżki mąki, szczyptę soli i wszystko razem wymieszać, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- W międzyczasie w naczyniu rozpuścić masło, odstawić do przestygnięcia.
- Dwa żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Białka zachować.
- Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę, wlać żółtka z cukrem, przestudzone masło. Ciasto wyrabiać dłońmi, jeśli będzie się kleić, dosypać nieco mąki - powinno być plastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość (ok. 1 h).
- Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 15-16 części - uformować kuleczki, następnie spłaszczyć i na każdą nałożyć porcję jagód (można wspomóc się miseczką, aby owoce się nie rozsypywały). Brzegi ciasta dobrze zlepić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączenie powinny być pod spodem).
- Gotowe jagodzianki posmarować roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka, odstawić jeszcze na 10 minut (można na tym etapie posypać również kruszonką). Po tym czasie włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika (grzałka góra-dół) do zarumienienia - około 15-20 minut.
Smacznego!