Najlepsze jagodzianki pod słońcem. Ten przepis zawsze się udaje

Jagodzianki możesz udekorować lukrem, cukrem pudrem lub kruszonką
Jagodzianki możesz udekorować lukrem, cukrem pudrem lub kruszonką123RF/PICSEL

Jagodzianki - smak lata

Najlepszy przepis na jagodzianki. Zawsze się udaje

Zobacz również:

Cztery drożdżówki z nadzieniem owocowym posypane cukrem pudrem, ułożone na biało-niebieskim talerzu w towarzystwie świeżych jagód; na stole obok znajduje się miseczka pełna jagód oraz słoik z przetworami.
Wielkość jagodzianek jest kwestią indywidualną - im większa tym więcej pomieści jagód 123RF/PICSEL

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (może być tortowa lub zwykła)
  • 1 szklanka mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego i przestudzonego masła
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Składniki

Nadzienie:

  • Około 300-350 g jagód
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ręce ugniatające kulę jasnego ciasta drożdżowego na drewnianym blacie, obok leży wałek i widoczne są kolejne porcje ciasta.
Ciasto drożdżowe na jagodzianki powinno być plastyczneSkryagin123RF/PICSEL
  1. Jagody umyć i osuszyć, dodać do nich cukier, skrobię i delikatnie wymieszać.
  2. Następnie przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z dwoma łyżkami cukru, dolać letnie mleko, wsypać 3 łyżki mąki, szczyptę soli i wszystko razem wymieszać, a następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  3. W międzyczasie w naczyniu rozpuścić masło, odstawić do przestygnięcia.
  4. Dwa żółtka ubić z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Białka zachować.
  5. Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę, wlać żółtka z cukrem, przestudzone masło. Ciasto wyrabiać dłońmi, jeśli będzie się kleić, dosypać nieco mąki - powinno być plastyczne. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość (ok. 1 h).
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 15-16 części - uformować kuleczki, następnie spłaszczyć i na każdą nałożyć porcję jagód (można wspomóc się miseczką, aby owoce się nie rozsypywały). Brzegi ciasta dobrze zlepić i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączenie powinny być pod spodem).
  7. Gotowe jagodzianki posmarować roztrzepanym białkiem za pomocą pędzelka, odstawić jeszcze na 10 minut (można na tym etapie posypać również kruszonką). Po tym czasie włożyć do nagrzanego na 180 st. C piekarnika (grzałka góra-dół) do zarumienienia - około 15-20 minut.
"MOŻNA ZDROWIEJ" – O PIELĘGNACJI SKÓRY. Kosmetolog: Latem i przy depilacji popełniamy mnóstwo błędówINTERIA.PL