Ciasto migdałowe z ajerkoniakiem

Wielkanocne wypieki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

 Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • Laska wanilii
  • 150 ml likieru jajecznego
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych migdałów
  • Szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych
  • Pomarańczowe żelki do dekoracji

 Przygotowanie:

Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodawać cukier, a następnie jajka. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Miąższ wanilii i 100 ml likieru dodać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami, solą i stopniowo wmieszać do masy. Ciasto wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami w płatkach, skropić 50 ml likieru. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy. Dekorować żelkami pomarańczowymi.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas