Ciasto migdałowe z ajerkoniakiem
Wielkanocne wypieki.
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 75 g brązowego cukru
- 3 jajka
- Laska wanilii
- 150 ml likieru jajecznego
- 100 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mielonych migdałów
- Szczypta soli
- 50 g płatków migdałowych
- Pomarańczowe żelki do dekoracji
Przygotowanie:
Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodawać cukier, a następnie jajka. Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Miąższ wanilii i 100 ml likieru dodać do masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami, solą i stopniowo wmieszać do masy. Ciasto wlać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać migdałami w płatkach, skropić 50 ml likieru. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy. Dekorować żelkami pomarańczowymi.