Ciasto orzechowe
Zawsze sprawdza się jako świetny deser!

Składniki
na ciasto:
- 1 kostka do pieczenia
- po 25 dag cukru pudru i mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki likieru orzechowego;
Składniki
na krem
- 1 kostka do pieczenia np. Kasia Ekstra
- 40 dag cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
Składniki
na polewę
- 3 dag kostki do pieczenia Kasia
- 100 ml śmietany kremówki
- 12 dag gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka likieru orzechowego
- 5 dag posiekanych
- orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Kostkę do piecze nia Kasia utrzeć z cukrem pudrem. Dolać likier orzechowy. Wbić po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy. Ciasto rozdzielić. Rozsmarować na spodach dwóch tortownic wyłożonych pergaminem.Piec 30 minut w temp. 180 st. Kostkę do pieczenia np. Kasia Ekstra utrzeć z cukrem pudrem oraz kakao. Krążki ciasta przełożyć połową kremu. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pozostałe składniki polewy podgrzewać, aż powstanie gładka masa. Oblać nią tort. Posypać orzechami.