Reklama

Reklama

Ciasto orzechowe

Zawsze sprawdza się jako świetny deser!

Składniki na ciasto:

  • 1 kostka do pieczenia
  • po 25 dag cukru pudru i mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki likieru orzechowego;
    

Reklama

Składniki na krem

  • 1 kostka do pieczenia np. Kasia Ekstra
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao


Składniki na polewę

  • 3 dag kostki do pieczenia Kasia
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 12 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka likieru orzechowego
  • 5 dag posiekanych
  • orzechów laskowych

Sposób przygotowania



Kostkę do piecze nia Kasia utrzeć z cukrem pudrem. Dolać likier orzechowy. Wbić po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ucieranej masy. Ciasto rozdzielić. Rozsmarować na spodach dwóch tortownic wyłożonych pergaminem.Piec 30 minut w temp. 180 st. Kostkę do pieczenia np. Kasia Ekstra utrzeć z cukrem pudrem oraz kakao. Krążki ciasta przełożyć połową kremu. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić do lodówki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pozostałe składniki polewy podgrzewać, aż powstanie gładka masa. Oblać nią tort. Posypać orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje