Ciasto owsiane z sezamem
Smaczne i zdrowe, a na dodatek dziennie proste w wykonaniu.

Składniki
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki ziaren sezamu,
- 110g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
Sposób przygotowania
Płatki owsiane rozdrobnić blenderem. W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki.
W drugiej utrzeć masło z cukrem, miodem i jajkami na puszysta masę.
Stopniowo dodawać suche składniki i wyrobić ciasto.
Schłodzić ciasto w lodówce - ok. 20 min, potem rozwałkować i wycinać ciastka lub formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je nieco i układać na
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.