Reklama

Reklama

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe wygląda radośnie, smakuje słodko (ale nie za słodko) i jest jednym z najłatwiejszych wypieków, radzą sobie z nim nawet kulinarni debiutanci - na wielkanocny stół jak znalazł!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pomarańcze
  • 3 białka jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Białka wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. 

Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku i pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy