Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe wygląda radośnie, smakuje słodko (ale nie za słodko) i jest jednym z najłatwiejszych wypieków, radzą sobie z nim nawet kulinarni debiutanci - na wielkanocny stół jak znalazł!
Białka wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier.
Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku i pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.
Darmowy program – rozlicz PIT 2020
***Zobacz także