Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe wygląda radośnie, smakuje słodko (ale nie za słodko) i jest jednym z najłatwiejszych wypieków, radzą sobie z nim nawet kulinarni debiutanci - na wielkanocny stół jak znalazł!

Jest pyszne, pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większe okazje
Jest pyszne, pasuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na większe okazje123RF/PICSEL

Białka wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. 

Pomarańcze myjemy, z jednej wyciskamy sok, ścieramy ich skórkę, najlepiej na małych oczkach tarki. Do ubitej białkowej piany dodajemy startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz pół szklanki wyciśniętego pomarańczowego soku i pół szklanki oleju (lub oliwy), łączymy wszystko razem. Do składników dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.

Ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku braku papieru można formę natłuścić, np. masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy 50-55 minut w temp. 180 stopni.

"Ewa gotuje": Serownik mazurkowy z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas