Ciasto ryżowo-jabłkowe

3/4 szklanki mąki; 1 jajko; 7,5 dag startych migdałów; 1/3 kostki masła; 1/2 szklanki cukru pudru; sól; 1 i 1/2 szklanki mleka; 1/4 szklanki ryżu; 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego; 5 dag suszonych owoców; 50 dag jabłek; 1/2 szklanki białego wytrawnego wina; 125 g konfitury z moreli; 2 białka; 1/2 szklanki cukru; 5 dag prażonych płatków migdałowych.

Porcja dla 10 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 2 h i 50 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 420 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Mąkę wysypać na stolnicę, wybić na środek jajko, dodać migdały, cukier puder, odrobinę soli i kawałki masła. Zagnieść ciasto, zawinąć je w przeźroczystą folię i pozostawić w lodówce na 30 minut.

B. Mleko zagotować z solą i 1/2 opakowania cukru waniliowego, dodać ryż i przez 40 minut gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do ostygnięcia. Suszone owoce drobno pokroić, po czym dodać do ostudzonej masy ryżowej i wymieszać.

C. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wino z dodatkiem cukru i 1 op. cukru waniliowego, dodać jabłka i dusić 15 minut. Odcedzić je na sicie.

D. Tortownicę wysmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę - podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st.C. przez około 20 minut.

E. 100 g konfitury rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć jabłka, a na owoce masę ryżową. Ponownie wstawić do nagrzanego do 200 st.C. piekarnika i piec 25 minut.

F. Pianę z białek ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. Ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić od formy i usunąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować resztą konfitur i obsypać je migdałami. Na wierzchu rozprowadzić ubite białko i powtórnie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć, gdy wierzch się zrumieni.

Nasza rada

Podając ciasto można, dla polepszenia walorów smakowych, ułożyć na każdym kawałku łyżkę kwaśnej śmietany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas