Ciasto ryżowo-jabłkowe
3/4 szklanki mąki; 1 jajko; 7,5 dag startych migdałów; 1/3 kostki masła; 1/2 szklanki cukru pudru; sól; 1 i 1/2 szklanki mleka; 1/4 szklanki ryżu; 1 i 1/2 opakowania cukru waniliowego; 5 dag suszonych owoców; 50 dag jabłek; 1/2 szklanki białego wytrawnego wina; 125 g konfitury z moreli; 2 białka; 1/2 szklanki cukru; 5 dag prażonych płatków migdałowych.
Porcja dla 10 osób.
Stopień trudności - umiarkowany.
Czas przyrządzenia - 2 h i 50 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 420 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.
Przyrządzanie
A. Mąkę wysypać na stolnicę, wybić na środek jajko, dodać migdały, cukier puder, odrobinę soli i kawałki masła. Zagnieść ciasto, zawinąć je w przeźroczystą folię i pozostawić w lodówce na 30 minut.
B. Mleko zagotować z solą i 1/2 opakowania cukru waniliowego, dodać ryż i przez 40 minut gotować na małym ogniu. Zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do ostygnięcia. Suszone owoce drobno pokroić, po czym dodać do ostudzonej masy ryżowej i wymieszać.
C. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zagotować wino z dodatkiem cukru i 1 op. cukru waniliowego, dodać jabłka i dusić 15 minut. Odcedzić je na sicie.
D. Tortownicę wysmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę - podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st.C. przez około 20 minut.
E. 100 g konfitury rozsmarować na cieście, na wierzchu ułożyć jabłka, a na owoce masę ryżową. Ponownie wstawić do nagrzanego do 200 st.C. piekarnika i piec 25 minut.
F. Pianę z białek ubić na sztywno dodając powoli cukier puder. Ciasto wyjąć z piekarnika, oddzielić od formy i usunąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować resztą konfitur i obsypać je migdałami. Na wierzchu rozprowadzić ubite białko i powtórnie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć, gdy wierzch się zrumieni.
Nasza rada
Podając ciasto można, dla polepszenia walorów smakowych, ułożyć na każdym kawałku łyżkę kwaśnej śmietany.