Kurczak? Nie! To ryba, która zaskoczy twoje kubki smakowe

Belona to elegancka, wykwintna ryba, która ma tak delikatne mięso, że z pewnością posmakuje każdemu
Belona to elegancka, wykwintna ryba, która ma tak delikatne mięso, że z pewnością posmakuje każdemuMariah TaugerGetty Images

Ryba, która zaskakuje smakiem

Z głębin Bałtyku i nie tylko

Zobacz również:

Idealna dla mózgu, wzroku i figury

Kurczak w przebraniu ryby

Porcja smażonej ryby polana sosem, udekorowana świeżymi ziołami, papryką i pędami bambusa na białym talerzu.
Belona idealnie nadaje się na szybki, zdrowy, pożywny obiad. Upieczesz ją w 20 minutSirichai Asawalapsakul123RF/PICSEL

Zielone ości? To nie pomyłka!

Belona pieczona z czosnkiem, cytryną i ziołami

  • 2 filety z belony (lub cała ryba, wypatroszona)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy extra vergin
  • garść świeżego tymianku i pietruszki
  • sól, pieprz, opcjonalnie papryczka chili
  1. Rybę (lub filety) polej oliwą, posyp solą i pieprzem.
  2. Do środka włóż plasterki czosnku, cytryny i zioła.
  3. Zawiń w folię aluminiową lub włóż do lekko posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w 180°C.
Patoplace na polskich osiedlach. Jak naprawić przestrzeń dla najmłodszych?INTERIA.PL