Reklama

Reklama

Ciasto śliwkowe z kruszonką pachnące korzennymi przyprawami

Tradycyjny, domowy smak

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3/4 kg śliwek
  • cukier puder do posypania
  • po szczypcie mielonego cynamonu i goździków

Reklama


Kruszonka:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, zamieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj lub zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.

Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Z mąki, cukru i masła zrób dość grubą kruszonkę, rozcierając składniki między palcami.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rozwałkowane schłodzone ciasto, formując dość wysoki brzeg. Na cieście układaj obok siebie śliwki (skórką do dołu), lekko dociskając. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką.

Piecz w 175°C około 35 minut. Jeszcze gorące posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | koszt | przepis

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje