Ciasto śliwkowe z kruszonką pachnące korzennymi przyprawami
Tradycyjny, domowy smak
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 4 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 kg śliwek
- cukier puder do posypania
- po szczypcie mielonego cynamonu i goździków
Kruszonka:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 10 dag masła
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i posiekaj ją z masłem. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, zamieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj lub zawiń w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Z mąki, cukru i masła zrób dość grubą kruszonkę, rozcierając składniki między palcami.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej rozwałkowane schłodzone ciasto, formując dość wysoki brzeg. Na cieście układaj obok siebie śliwki (skórką do dołu), lekko dociskając. Wierzch posyp przygotowaną kruszonką.
Piecz w 175°C około 35 minut. Jeszcze gorące posyp przez sitko cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.