Ciasto śliwkowe z polewą bezową
Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie!
Sposób przygotowania
1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/ obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
4. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min./ 37 stopni Celsjusza/ obr. 4. Po upływie 1 minuty 30 sekund powoli wsypać przed otwór w pokrywie pozostały cukier puder.
6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
8. Ciasto podawać po ostudzeniu.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.
2. Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
3 . Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.
4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).
5. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.
6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.
7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.
8. Ciasto podawać po ostudzeniu.