Ciasto świąteczne
Eleganckie i proste w przygotowaniu.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady (70 $)
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- Słoik (720 ml) wiśni
- Opakowanie kisielu z czerwonych owoców
- Kawałek cynamonu
- 2 gwiazdki anyżku
- 250 ml mleka
- Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka)
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło.
Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać z kisielem, pozostały sok zagotować z anyżkiem, cynamonem i 30 g cukru. Gotować 2 minuty, wyjąć anyżek i dodać rozrobiony kisiel, wymieszać, dodać wiśnie, gotować 1 minutę. Ostudzić. Ciasto przeciąć, przełożyć kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu