Reklama

Reklama

Ciasto szpinakowe cudnie zielone

Składniki:



1 szklanka rozdrobnionego szpinaku

Reklama

 1 szklanka maki pszennej lub mieszanki bezglutenowej

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki nierafinowanego cukru (w tym łyżka cukru z wanilią)

 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia BIO

⅓ szklanki oleju

 1 łyżeczka soku z cytryny

½ szklanki ulubionego mleka

Sposób przygotowania:

Świeże listki szpinaku zmiksować, a szpinak mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę, która wyciekła podczas rozmrażania. Odmierzyć szklankę, dodać do zmieszanych składników sypkich, dolać składniki płynne i zamieszać.

Wlać do tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C - na pierwsze 10 minut warto włączyć termoobieg.

Ciasto można oblać polewą czekoladową.


Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemba-Drożdż "Słodki sposób na alergię". Więcej o książce przeczytasz tutaj


Dowiedz się więcej na temat: ciasto szpinakowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje