Ciasto szpinakowe cudnie zielone

Ciasto szpinakowe
Ciasto szpinakoweINTERIA.PL/materiały prasowe

Składniki:

Okładka książki "Słodki sposób na alergię"
Okładka książki "Słodki sposób na alergię"INTERIA.PL/materiały prasowe

1 szklanka rozdrobnionego szpinaku

1 szklanka maki pszennej lub mieszanki bezglutenowej

1 szklanka wiórków kokosowych

½ szklanki nierafinowanego cukru (w tym łyżka cukru z wanilią)

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia BIO

⅓ szklanki oleju

1 łyżeczka soku z cytryny

½ szklanki ulubionego mleka

Sposób przygotowania:

Świeże listki szpinaku zmiksować, a szpinak mrożony rozmrozić i odcisnąć wodę, która wyciekła podczas rozmrażania. Odmierzyć szklankę, dodać do zmieszanych składników sypkich, dolać składniki płynne i zamieszać.

Wlać do tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C - na pierwsze 10 minut warto włączyć termoobieg.

Ciasto można oblać polewą czekoladową.

Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemba-Drożdż "Słodki sposób na alergię". Więcej o książce przeczytasz tutaj

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas