Reklama

Reklama

Ciasto Trzech Króli. Smaczna tradycja, której nie znamy

6 stycznia wierni Kościoła Katolickiego wspominają wędrówkę trzech mędrców, którzy przybyli do Betlejem, by oddać pokłon Chrystusowi. Święto, które jest niezwykle ważne dla Kościoła, często traktowane jest nieco po macoszemu. Jak wiele wiemy na temat tradycji z nim związanych? Odpowiedzi należy szukać nie tylko w rozumieniu historycznym, ale, co ciekawe, kulinarnym.

Święto Trzech Króli, obchodzone w Kościele katolickim 6 stycznia, to potoczna nazwa chrześcijańskiego święta Objawienia Pańskiego, czyli Epifanii. Wierni wspominają wówczas wędrówkę trzech mędrców - Kacpra, Melchiora i Baltazara, którzy oddali pokłon Jezusowi, przynosząc w darach złoto, kadzidło i mirrę. Święto Trzech Króli na całym świecie wiąże się z różnorodnymi tradycjami. W różnych krajach piecze się także specjalne ciasta. Oto najsmaczniejsze kulinarne tradycje na Epifanię.

Ciasto Trzech Króli: tradycja

Święto Trzech Króli wiąże się z przygotowaniem specjalnych wypieków. Ich nieodłącznym elementem musi być coś niewielkiego w środku, co symbolizować ma Dzieciątko Jezus. W niektórych krajach do środka dodaje się upieczoną z ciasta figurkę, w innych - migdał. Według tradycji osoba, która w swojej porcji odnajdzie figurkę, okrzyknięta zostaje "królem dnia", a jej zadaniem jest przygotowanie kolejnego wypieku na następne święto Trzech Króli.

Reklama

Tradycja przygotowania ciasta Trzech Króli wywodzi się najprawdopodobniej z pogańskiego zwyczaju wypiekania zimowych słodyczy, które zawierały suszone owoce i całe orzechy, symbolizujące szczęście. W średniowieczu we Francji i Hiszpanii zwyczaj ten połączono z uroczystością Objawienia Pańskiego. Szybko zyskał na popularności w całej Europie, ale także poza nią.

Ciasto Trzech Króli: hiszpański Roscón de Reyes

Huczne parady i orszaki, podczas których miasta odwiedzają trzej królowie - tak 6 stycznia świętują w Hiszpanii. Na ulice wychodzą tłumy, a cieszą się szczególnie dzieci, które, zgodnie z tradycją, dopiero tego dnia otrzymują prezenty. Wcześniej nie mogą jednak zapomnieć o pozostawieniu w progu domu smakołyków dla wędrowców i wody dla wielbłądów. Inaczej z prezentów nici!

Tego dnia w Hiszpanii spożywa się uroczyste śniadanie, a na stole króluje Roscón de Reyes, drożdżowe ciasto w kształcie pierścienia, do którego, w zależności od regionu, dodaje się inne dodatki, a także inaczej przyprawia - mielonym anyżem, cynamonem czy korzennymi przyprawami. Wypiek jest dekorowany kandyzowanymi owocami, a wyglądem ma przypominać królewską koronę wysadzaną szlachetnymi kamieniami. W środku natknąć można się na "sorpresę" oraz ziarno fasoli. Szczęściarz, który w swoim kawałku ciasta odnajdzie wspomnianą niespodziankę do końca dnia nosi na głowie papierową koronę.

Ciasto Trzech Króli: francuskie Galette des Rois

Tego ciasta nie sposób nie pokochać. Wyjątkowe nadzienie z mielonych z masłem i cukrem oraz żółtkami migdałów otoczone jest kruchymi i pachnącymi masłem listkami ciasta francuskiego. W środku obowiązkowo figurka i ziarno fasoli, bądź jeden cały migdał.

Ciasto dzieli się na tyle kawałków, ile osób zasiadło przy stole. Ten, kto w swojej porcji odnajdzie fasolę, nie tylko nosi koronę przez cały dzień, ale jego obowiązkiem jest otwarcie szampana na karnawałowym przyjęciu, które musi zorganizować i zaprosić na nie swoich gości.

Ciasto Trzech Króli: królewskie ciasto

Z tradycją wypieku królewskiego ciasta, czyli King Cake, spotkać można się między innymi w Libanie, Belgii, Kanadzie, Szwajcarii czy Grecji. Niezwykle popularne jest także w południowym regionie USA, a w szczególności w Nowym Orleanie. W tym przypadku w środku także ukryta zostaje mała figurka dzieciątka Jezus. Całe ciasto pokryte jest grubą warstwą lukru, a dodatkowo przyozdobione trzema kolorami - złotym, zielonym i purpurowym, symbolizującymi wiarę, siłę i sprawiedliwość. 


Zobacz również:
Cztery pomysły na proste i ciekawe drinki
Idealnie pieczone ziemniaki
Gęsina. Zapomniany rodzaj mięsa, który wraca do łask

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje