Ciasto „warzywniak”
Nie macie pomysłu na deser? Polecamy ciasto "warzywniak". Pamiętajmy jednak, że takim deserem częstujemy starsze dzieci.
Składniki:
- 3 łyżki rodzynek
- 5 łyżek rumu
- 4 marchewki
- 1 mały burak
- 2 jabłka
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 ml oleju
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 400 g mąki gładkiej
- sól
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cynamonu
- 250 ml kwaśnej śmietany
- maliny do dekoracji
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić, by nasiąkły. Orzechy drobno posiekać.
2. Jabłka, marchew i buraka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do misy wbić jajka i ubić z cukrem na pianę. Dodać olej, posiekane orzechy, startą marchew, buraka i jabłka oraz namoczone rodzynki.
Pod koniec delikatnie wmieszać mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na dnie równomiernie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około 60 minut.
3. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty, udekorować kwaśną śmietaną i malinami lub tylko oprószyć cynamonem.