Ciasto „warzywniak”

Nie macie pomysłu na deser? Polecamy ciasto "warzywniak". Pamiętajmy jednak, że takim deserem częstujemy starsze dzieci.

Wystudzone ciasto pokroić, następnie udekorować kwaśną śmietaną i malinami
Wystudzone ciasto pokroić, następnie udekorować kwaśną śmietaną i malinami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki rodzynek
  • 5 łyżek rumu
  • 4 marchewki
  • 1 mały burak
  • 2 jabłka
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 ml oleju
  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 400 g mąki gładkiej
  • sól
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • maliny do dekoracji
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić, by nasiąkły. Orzechy drobno posiekać.

2. Jabłka, marchew i buraka obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do misy wbić jajka i ubić z cukrem na pianę. Dodać olej, posiekane orzechy, startą marchew, buraka i jabłka oraz namoczone rodzynki.

Pod koniec delikatnie wmieszać mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Na dnie równomiernie rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piec około 60 minut.

3. Wystudzone ciasto pokroić w kwadraty, udekorować kwaśną śmietaną i malinami lub tylko oprószyć cynamonem.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas