Ciasto wiśniowe
Uwodzi zapachem i smakiem - ciasto wiśniowe jest jak wspomnienie lata. Gdy go spróbujesz, na pewno wykorzystasz ten przepis nie jeden raz.
Składniki:
- 2 słoiczki konfitur domowych z wiśni
- ½ szklanki suszonych wiśni
- ciasto
- 1/2 kostki masła klarowanego
- mąka bezglutenowa
- 2 jajka
- 2 żółtka
- cukier puder
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Nadzienie ryżowe:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka błyskawicznych płatków ryżowych
- cukier waniliowy
- sól
- ½ szklanki siekanych daktyli
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkami. Ciasto wyłożyć do woreczka i dać do lodówki na 3 godziny. Tortownicę posmarować tłuszczem, ułożyć ciasto i piec w temperaturze 200 stopni C na zloty kolor.
Zagotować mleko z solą i cukrem waniliowym, wsypać płatki ryżowe i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Ostudzić i dodać posiekane daktyle. Białko ubić na sztywną piane z cukrem. Ciasto posmarować konfiturami wiśniowymi, posypać posiekanymi suchymi wiśniami, na wierzch nałożyć masę ryżową, ułożyć pianę z białek, całość zapiekać przez 20 minut, wierzch musi się zrumienić.