Ciasto wiśniowe

Uwodzi zapachem i smakiem - ciasto wiśniowe jest jak wspomnienie lata. Gdy go spróbujesz, na pewno wykorzystasz ten przepis nie jeden raz.

Ciasto wiśniowe zachwyca smakiem i uwodzi zapachem.
Ciasto wiśniowe zachwyca smakiem i uwodzi zapachem. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 słoiczki konfitur domowych z wiśni
  • ½ szklanki suszonych wiśni
  • ciasto
  • 1/2 kostki masła klarowanego
  • mąka bezglutenowa
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Nadzienie ryżowe:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków ryżowych
  • cukier waniliowy
  • sól
  • ½ szklanki siekanych daktyli

Sposób przygotowania:

Masło zmiksować z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkami. Ciasto wyłożyć do woreczka i dać do lodówki na 3 godziny. Tortownicę posmarować tłuszczem, ułożyć ciasto i piec w temperaturze 200 stopni C na zloty kolor.

Zagotować mleko z solą i cukrem waniliowym, wsypać płatki ryżowe i gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Ostudzić i dodać posiekane daktyle. Białko ubić na sztywną piane z cukrem. Ciasto posmarować konfiturami wiśniowymi, posypać posiekanymi suchymi wiśniami, na wierzch nałożyć masę ryżową, ułożyć pianę z białek, całość zapiekać przez 20 minut, wierzch musi się zrumienić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas