Reklama

Reklama

Ciasto z bakaliami

Bakalie nie tylko nadają nawet najprostszym z ciast interesujący smak, ale też je zdobią. Nasza propozycja to ciasto na bazie twarogu - bardzo proste do zrobienia.

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 kostka twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mieszanki bakalii
  • 1 łyżka cukru (najlepiej waniliowego)
  • 2 całe jajka
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, jajka, twaróg, masło, mąkę i cukier puder. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.

2. Do ciasta dodajemy bakalie, starannie mieszamy.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia (można też formę natłuścić i oprószyć mąką). Pieczemy ciasto 70 min. w temp. 180 stopni.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje