Ciasto z bakaliami
Bakalie nie tylko nadają nawet najprostszym z ciast interesujący smak, ale też je zdobią. Nasza propozycja to ciasto na bazie twarogu - bardzo proste do zrobienia.

Składniki
- 500 g mąki krupczatki
- 150 g cukru pudru
- 1 kostka twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mieszanki bakalii
- 1 łyżka cukru (najlepiej waniliowego)
- 2 całe jajka
- 1 saszetka proszku do pieczenia
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, jajka, twaróg, masło, mąkę i cukier puder. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Powinno mieć dość rzadką konsystencję.2. Do ciasta dodajemy bakalie, starannie mieszamy.3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, formę wykładamy papierem do pieczenia (można też formę natłuścić i oprószyć mąką). Pieczemy ciasto 70 min. w temp. 180 stopni.