Ciasto z jabłkami

Składniki na 12 porcji:
- 7 dużych jabłek winnych, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka rodzynek, - 1 szklanka posiekanych, - orzechów włoskich, - polewa (można kupić gotową) Na ciasto: - 4 jajka, - 1 szklanka oleju, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 2 szklanki mąki,- 1 łyżeczka sody, - aromat
Przygotowanie:
1. Jabłka obieram, kroję w kostkę, zasypuję szklanką cukru i odstawiam na 2-3 godziny, żeby puściły sok. 2. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Dodaję jabłka z sokiem, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszam. 3. Masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę godzinę. Wystudzone ciasto polewam polewą i dekoruję plasterkami jabłka.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!