Ciasto z jabłkami
- 7 dużych jabłek winnych,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka rodzynek,
- 1 szklanka posiekanych,
- orzechów włoskich,
- polewa (można kupić gotową)
Na ciasto:
- 4 jajka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody, - aromat
Przygotowanie:
1. Jabłka obieram, kroję w kostkę, zasypuję szklanką cukru i odstawiam na 2-3 godziny, żeby puściły sok.
2. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Dodaję jabłka z sokiem, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszam.
3. Masę przekładam do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę godzinę. Wystudzone ciasto polewam polewą i dekoruję plasterkami jabłka.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!