Reklama

Reklama

Ciasto z kruszonką

Najbardziej domowe, jakie może być - ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Pasuje do popołudniowej herbaty, ale będzie też odpowiednie przy większych okazjach.

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (całe)
  • mrożone borówki lub truskawki
  • 350 g mąki pełnoziarnistej + 150 g pszennej na kruszonkę
  • 1/2 szklanki cukru - na kruszonkę
  • pół kostki masła

Składniki na kruszonkę (masło, cukier i mąkę) umieszczamy w misce i łączymy ręcznie. Następnie wkładamy całość do lodówki.

Do osobnej miski wkruszamy drożdże, dokładamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy łyżką, ale tylko, by całość rozmieszać, nie doprowadzamy do połączenia składników.

Miskę zakrywamy ściereczkę, pozostawiamy tak przygotowane składniki na godzinę, w ciepłym miejscu. Po tym czasie mieszamy je starannie, można sobie pomóc mikserem z łopatkami.

Foremkę (rozmiar typowej keksówki) smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia).
Do formy wlewamy ciasto, układamy na wierzchu owoce, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni w opcji góra - dół. 

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasto drożdżowe | ciasto z kruszonką

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje