Ciasto z kruszonką

Najbardziej domowe, jakie może być - ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Pasuje do popołudniowej herbaty, ale będzie też odpowiednie przy większych okazjach.

Szybkie, łatwe i efektowne
Szybkie, łatwe i efektowne123RF/PICSEL

Składniki na kruszonkę (masło, cukier i mąkę) umieszczamy w misce i łączymy ręcznie. Następnie wkładamy całość do lodówki.

Do osobnej miski wkruszamy drożdże, dokładamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy łyżką, ale tylko, by całość rozmieszać, nie doprowadzamy do połączenia składników.

Miskę zakrywamy ściereczkę, pozostawiamy tak przygotowane składniki na godzinę, w ciepłym miejscu. Po tym czasie mieszamy je starannie, można sobie pomóc mikserem z łopatkami.

Foremkę (rozmiar typowej keksówki) smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia).
Do formy wlewamy ciasto, układamy na wierzchu owoce, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Pieczemy godzinę w temp. 180 stopni w opcji góra - dół.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas