Ciasto z morelami

Nie przegap sezonu!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 42 g drożdży
  • 6 łyżek+125 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 ml mleka
  • 5 jaj
  • 1,5 kg moreli
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g śmietany
  • Opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki grubego cukru

Przygotowanie:

400 g mąki wsypać do miski, zrobić zagłębienie Wkruszyć drożdże, wsypać 4 łyżki cukru. 75 g masła roztopić, dodać mleko. Dodać jajko, wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Morele sparzyć, zdjąć skórkę, poprzekrawać, wypestkować.

100 g mąki, 50 g cukru, cukier waniliowy i 75 g masła wyrobić na posypkę najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie.

Śmietanę, 4 jajka, 75 g cukru i budyń wyrobić za pomocą robota kuchennego.

Ciasto jeszcze raz wyrobić. Blachę (32x39 cm) natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować umieścić na blasze i odstawić na 15 minut.  Morele ułożyć na cieście, posypać 2 łyżkami cukru. Polać kremem śmietanowym i pospać posypką. Piec w 200 st. C przez 20-30 minut. Przed podaniem posypać grubym cukrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas