Ciasto z morelami
Nie przegap sezonu!
Składniki:
- 500 g mąki
- 42 g drożdży
- 6 łyżek+125 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 200 ml mleka
- 5 jaj
- 1,5 kg moreli
- Opakowanie cukru waniliowego
- 250 g śmietany
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki grubego cukru
Przygotowanie:
400 g mąki wsypać do miski, zrobić zagłębienie Wkruszyć drożdże, wsypać 4 łyżki cukru. 75 g masła roztopić, dodać mleko. Dodać jajko, wymieszać. Dodać do mąki i wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Morele sparzyć, zdjąć skórkę, poprzekrawać, wypestkować.
100 g mąki, 50 g cukru, cukier waniliowy i 75 g masła wyrobić na posypkę najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie.
Śmietanę, 4 jajka, 75 g cukru i budyń wyrobić za pomocą robota kuchennego.
Ciasto jeszcze raz wyrobić. Blachę (32x39 cm) natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować umieścić na blasze i odstawić na 15 minut. Morele ułożyć na cieście, posypać 2 łyżkami cukru. Polać kremem śmietanowym i pospać posypką. Piec w 200 st. C przez 20-30 minut. Przed podaniem posypać grubym cukrem.