Ciasto z owocami
Aby w cieście nie zrobił się zakalec, przed rozłożeniem owoców posyp je bułką tartą.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajka oraz skórkę z cytryny, zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Jajka, śmietanę, cukier i budyń zmiksuj na gładką masę. Brzoskwinie podziel na połówki. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Dno oraz boki blaszki wylep ciastem. Rozłóż owoce i zalej je masą śmietanowo-jajeczną.
Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.