Ciasto z owocami
Aby w cieście nie zrobił się zakalec, przed rozłożeniem owoców posyp je bułką tartą.
Smakuje wspaniale 123RF/PICSEL
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajka oraz skórkę z cytryny, zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Jajka, śmietanę, cukier i budyń zmiksuj na gładką masę. Brzoskwinie podziel na połówki. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Dno oraz boki blaszki wylep ciastem. Rozłóż owoce i zalej je masą śmietanowo-jajeczną.
Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.
Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria