Ciasto z owocami
Aby w cieście nie zrobił się zakalec, przed rozłożeniem owoców posyp je bułką tartą.

Składniki
- 40 dag mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 dag cukru,
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego,
- 15 dag margaryny,
- 3 jajka,
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- 5-6 brzoskwiń z puszki.
- Ponadto: 2 szklanki śmietany 18 proc.,
- 3 jajka,
- 1 opakowanie budyniu, np.śmietankowego,
- 10 dag cukru,
- tłuszcz do wysmarowania blaszki oraz bułka tarta lub papier do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajka oraz skórkę z cytryny, zagnieć gładkie ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Jajka, śmietanę, cukier i budyń zmiksuj na gładką masę. Brzoskwinie podziel na połówki. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Dno oraz boki blaszki wylep ciastem. Rozłóż owoce i zalej je masą śmietanowo-jajeczną.
Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.