Ciasto z szafranem - luksus włoskiej kuchni
Szczególną rolę we włoskiej kuchni pełni nadzwyczaj cenny, zbierany ręcznie szafran. Jest on uprawiany w Abruzji, Toskanii, Umbrii i na Sardynii. To składnik słynnego dania z Lombardii, czyli risotto alla milanese. Warto spróbować też ciasta z szafranem.
Każde danie z dodatkiem szafranu skłania do refleksji nad tym, jak wyjątkowa jest ta kosztowna przyprawa i jak wiele wysiłku trzeba, aby uzyskać jej szczyptę. By otrzymać jeden gram, należy zerwać ręcznie 120 kwiatów, które łącznie zawierają 360 słupków kwiatowych. Następnie suszy się je w cieniu lub w umiarkowanym cieple. To wszystko uzasadnia wysoką cenę tego dodatku, który sprawia, że każda potrawa z nim jest luksusowa.
Przepis na wyśmienite ciasto z szafranem znajduje się w wyjątkowej książce, opublikowanej przez oficynę ruchu Slow Food w Bra koło Turynu. W tomie "Pory roku w cukierni" pod redakcją Martiny Tribioli zawarto 200 przepisów na słodkie i słone wypieki.
Do szafranowego ciasta należy przygotować: 100 ml mleka, 50 gramów masła, łyżkę miodu, szczyptę szafranu, 200 gramów cukru, 3 jajka, 210 gramów mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżkę jasnego rumu.
Zaczynamy od zagotowania na małym ogniu mleka z masłem, miodem i szafranem. W misce należy ubić na jasną masę jajka z cukrem, a następnie dodać do wystudzonego mleka. Potem łączymy masę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy odrobinę rumu.
Pieczemy około pół godziny w temperaturze 180 stopni, a z pieca wyjmujemy po 20 minutach od jego wyłączenia. Ciasto można podać z gałką lodów śmietankowych. (PAP Life)