Ciasto ze słodkich ziemniaków

Bataty, czyli słodkie ziemniaki doskonale nadają się także do wypieku ciasta. Zmieniając przyprawy, możesz im nadać bardziej słodki lub bardziej wytrawny smak. Wszystko zależy od twojej pomysłowości.

Ciasto z batatów
Ciasto z batatów123RF/PICSEL

Słodkie ziemniaki, czyli bataty mają wiele cennych składników. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów, a także dobrej dla wzroku luteiny. Poza tym bataty zawierają: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

Na ciasto z batatów potrzebujemy: 1 słodki ziemniak z pomarańczowym miąższem (400 g), około 60 g łuskanych migdałów, 60 g masła, 1 jajko, 120 g cukru, 190 g mąki, 1/2 saszetki proszku do pieczenia, 20 g tartego imbiru.

Ziemniaka myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Gotujemy na parze, miąższem do dołu, od 25 do 30 minut, aż będzie bardzo miękki.

Kroimy migdały na dwie lub trzy części. Foremkę typu keksówka smarujemy masłem i oprószamy mąką. Obieramy bataty, a miąższ rozdrabniamy widelcem. Studzimy.

Ubijamy jajko z cukrem i dodajemy pur,e ze słodkich ziemniaków. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie imbir i migdały.

Przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 160 st. C. Pilnujemy, żeby ciasto za mocno nie zbrązowiało.

Ciasto ma doskonałą naturę, komponuje się dobrze także ze serami lub dżemami. Zamiast imbiru można wybrać inne smaki i przyprawy: wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, papryka... (PAP Life)

Przepis na szwajcarski placek ziemniaczanyInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas