Ciecierzyca - kulinarną inspiracją

Ciecierzyca wydaje się pospolitym dodatkiem do dań kuchni wegetariańskiej. Zwykle stanowi bazę popularnej przekąski, jaką jest hummus. Jednak nowatorskie podejście do kulinariów sprawia, że ta roślina strączkowa jest gwiazdą światowej kuchni.

Lody z mango
Lody z mango123RF/PICSEL

W kuchni indyjskiej ciecierzycę znajdziemy w popularnym chana masala - curry z cieciorką. Włosi z wysuszonej ciecierzycy wytwarzają mąkę. Najnowsze kulinarne trendy wskazują, że ciecierzycę znajdziemy w najbardziej zaskakujących daniach np. lodach. Kulinarne prognozy na nadchodzący rok wskazały bowiem, że dużą popularnością będą cieszyć się desery lodowe o smaku hummusu.

Zapowiedzią tego trendu zapewne jest otwarta w Portland lodziarnia, w której wszystkie lody powstają właśnie na bazie ciecierzycy. Liczne kulinarne eksperymenty i próba stworzenia mleka z ciecierzycy, które stanowiłoby bazę dla pysznych deserów, zaowocowały wegańską lodziarnią. Jednak deserowe zastosowanie ciecierzycy nie jest czymś nowym. Zwolenniczka zdrowych deserów, Ida Kulawik, do przygotowywania orzeźwiających sorbetów wykorzystuję tzw. aquafabę - zalewę z puszki po ciecierzycy.

Woda, w której była zanurzona ciecierzyca, jest niezwykle przydatna w kuchni wegańskiej, jako zamiennik nabiału i jaj, szczególnie białka. Wodę można wykorzystać do przygotowania majonezu czy puszystej bezy. Ida Kulawik w swojej "Słodkiej kuchni roślinnej" wykorzystuje ją do przygotowania lekkich jak chmurka lodów. "Nie zamarzają na kość i nie wymagają mieszania w trakcie mrożenia" - zapewnia Kulawik.

Do przygotowania czterech porcji potrzebujemy pół szklanki wody po cieciorce, pół szklanki cukru pudru, dojrzałe mango. Oczywiście do ich przygotowania można wykorzystać inne owoce - maliny czy truskawki.

"Mango zblenduj na mus. Wodę z puszki po cieciorce przelej do miski i ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując, bardzo powoli, robiąc przerwy, wsypuj cukier puder lub ksylitol puder, po czym powoli dodawaj mus owocowy i sok z cytryny. Masę przełóż do pojemnika i zamróź" - instruuje Kulawik.

Inny sposób na wykorzystanie tej zalewy znaleźli Aidan Altman i Andrew McClure. Ci dwaj amerykanie stworzyli delikatne kremowe masło na bazie aquafaby. Twórcy zapewniają, że jest to doskonały zamiennik tradycyjnego masła, który można wykorzystać zarówno do kanapek jak i wszelkiego rodzaju sosów.

Sama ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, dostarcza również takich witamin jak witamina C, K, A, B6, jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas