Sok malinowy jak z babcinej spiżarni. Przepis, który zawsze się udaje

Karolina Woźniak

Jak przygotować sok z malin babcinym sposobem?
Jak przygotować sok z malin babcinym sposobem?Canva ProINTERIA.PL

Sok z malin. Dlaczego warto? Oto lista właściwości

Świeże, dojrzałe maliny ułożone w przezroczystym, plastikowym pojemniku, intensywnie czerwone i soczyste, zachęcające do spożycia.
Maliny to źródło witamin, antyoksydantów i składników mineralnych123RF/PICSEL

Sok malinowy jak z babcinej spiżarni. Przepis, który zawsze się udaje

Składniki

  • 5 kg malin
  • 2 - 2,5 kg cukru
  1. Maliny wrzuć do dużych i wyparzonych słoików, przesypując je cukrem.
  2. Słoiki z malinami przykryj złożoną trzykrotnie gazą i obwiąż sznurkiem lub zakładamy gumkę recepturkę.
  3. Słoiki odstaw na parapet okna na 24-26 godzin do momentu, gdy wypuszczą sok.
  4. Sok należy odcedzić przez gęste sito, a osiadły na dnie cukier należy przełożyć do soku.
  5. Maliny zawierające jeszcze sporo soku przełóż partiami do lnianej ściereczki i wyciśnij resztę soku.
  6. Tak uzyskany sok zagotuj, a w trakcie gotowania zbieraj z powierzchni "szumowiny".
  7. Zagotowany, gorący sok przelej do wyparzonych, gorących słoików. Gdy ostygną, przenieś do spiżarni.

Zobacz również:

"Nomada": Jak wygląda życie w Nowym Jorku? "Nie można dać sobie w kaszę dmuchać"INTERIA.PL