Cieciorkowa tarta ze spiralkami
Pomysł na oryginalny obiad.

Składniki
- 6 łyżek mąki gryczanej lub pszennej
- 30 dag ugotowanej cieciorki
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- nadzienie
- 1 cukinia
- 2 buraki miodowe
- po 1 czerwonej i żółtej marchewce
- 1 bakłażan
- 30 dag jogurtu
- 2 kulki mozzarelli
- 1 jajko
- q1 ząbek czosnku qsok z 1/4 cytryny q2 łyżki oliwy qmielony pieprz
Sposób przygotowania
1. Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem i solą. Do cieciorki dodaj żółtka i zmiksuj na gładką masę. Wsyp mąkę, zagnieć ciasto, chłodź je przez 60 minut. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. 2. Formę natłuść lub wyłóż pergaminem. Wylep ciastem. Piecz 15 minut. Farsz: czosnek obierz, posiekaj. Mozzarellę zetrzyj, domieszaj jogurt, czosnek, jajko. Dopraw, wyłóż na ciasto. 3. Warzywa umyj i osusz. Burak i marchewki obierz. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie podłużne plastry, a te wzdłuż na połówki. Bakłażan skrop sokiem z cytryny. 4. Warzywa podsmaż z obu stron na patelni cienko posmarowanej oliwą. Zwiń w ścisłe ruloniki. Powkładaj je przeciętą częścią w masę serowo-jogurtową. Piecz 40 minut w 180 st. C