Reklama

Reklama

Ciepłe lody owocowe

Czas ok. 20 min; porcja – 380 kcal.

Składniki

  • 10 dag czekolady
  • 8 rożków waflowych
  • 80 dag świeżych owoców (truskawki, jeżyny, melon, mango, maliny)
  • 15 dag kremówki 36 proc.
  • 10 dag śmietany 18 proc.
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania

1. Czekoladę (mleczną lub deserową) połam na niewielkie kawałki, włóż do miseczki i i rozpuść w gorącej kąpieli wodnej (miseczkę z czekoladą ustaw w większym naczyniu z gorącą wodą). Zamiast czekolady możesz też użyć gotowej polewy czekoladowej.

Reklama

2. Rozpuszczoną czekoladę wylej na dno waflowych rożków. Odstaw do zastudzenia. W tym czasie przygotuj owoce do deseru. Opłucz je, oczyść, w razie potrzeby obierz ze skórki i pozbaw pestek. Mniejsze owoce (jeżyny, maliny) pozostaw w całości. Większe przekrój na połówki lub posiekaj w plasterki.

3. Wszystkie przygotowane owoce wsyp do dużej miski i delikatnie wymieszaj. Powstałym koktajlem owocowym napełnij rożki z zastudzoną czekoladą.

4. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier waniliowy. Ubitą kremówkę połącz ze zwykłą śmietaną. 5Owoce w wafelkach posyp cukrem pudrem do smaku. Deser podawaj na stół razem z kremem śmietanowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje