Cierpkie, ale bardzo zdrowe
Aronia ciągle zyskuje na popularności. Ten cierpki owoc ma mnóstwo witamin i może być podawany dzieciom.
Owoce aronii poddaje się najczęściej obróbce i podaje w formie soków, powideł albo dżemów. W tej formie mogą być podawane dzieciom już od siódmego miesiąca życia.
Aronia jest owocem niezwykle wartościowym. Znajdziemy w niej witaminy C, B2, B6, PP, E oraz prowitaminy z grupy A. Owoc ten sprawdza się również pod względem mineralnym, zawierając mangan, miedź, bor, jod i kobalt.
Jedząc aronię wspomagamy układ odpornościowy i pomagamy usnąć z organizmu metale ciężkie. Znane jest też korzystane działanie tych owoców na skórę, która zwiększa swoją odporność na działanie promieni słonecznych.
Warto pamiętać, że aronię można pozbawić cierpkiego posmaku przez zamrażanie.