Ciężkostrawne warzywa

Sprawdź, których warzyw unikać w diecie maluszka.

Gorzej trawione mogą być takie warzywa jak zielony ogórek, papryka i kapusta
Gorzej trawione mogą być takie warzywa jak zielony ogórek, papryka i kapusta123RF/PICSEL

Niektóre jarzyny mogą być ciężkostrawne dla wrażliwego przewodu pokarmowego niemowlęcia. Por, cebula i czosnek, które zawierają fruktooligosacharydy, w 1. roku życia dziecka powinny być tylko dodatkiem smakowym do zup, a nie "bazą" posiłku.

Gorzej trawione mogą być również takie warzywa jak zielony ogórek, papryka i kapusta.

Z ich wprowadzeniem do diety malca warto poczekać do 1. urodzin.

Z kolei z grochem, fasolą i soją najlepiej zapoznać dziecko dopiero w wieku 3 lat.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas