Co dodać do ogórków kiszonych, by były chrupkie?

Ogórki kiszone są mocno wpisane w polską tradycję, a ich smak powinien być chrupki i odpowiednio kwaśny. Znanych jest wiele przepisów, które stosowały jeszcze nasze babcie. Dodając do słoika kilka liści wiśni lub dębu, sprawisz, że wszyscy domownicy będą się nimi rozkoszować. Warto również podkreślić, że warzywa te są cennym źródłem witaminy C oraz wapnia czy żelaza. Co dodać do ogórków kiszonych, by były chrupkie? Jakie mają właściwości zdrowotne? Wyjaśniamy.

Aby ogórki były chrupiące, warto przed kiszeniem zanurzyć je w zimnej wodzie
Aby ogórki były chrupiące, warto przed kiszeniem zanurzyć je w zimnej wodzie123RF/PICSEL

Dorodne ogórki gruntowe

Kluczową kwestią jest odpowiedni wybór ogórków przeznaczonych do kiszenia. Powinny być jędrne, świeże i odpowiednio twarde. Warto podkreślić też fakt, że ogórki kiszone zawierają dużo witaminy C wzmacniającej odporność i ścianki naczyń krwionośnych. Dodatkowo w swoim składzie mają wapń, który jest budulcem zębów i kości, a także bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto nie można zapomnieć o żelazie, czyli minerale zapobiegającemu między innymi rozwojowi anemii.

Odpowiednie słoiki

Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku
Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku123RF/PICSEL

Do zakiszenia ogórków będziesz potrzebować odpowiednich słoików, które są ważne, by cały proces fermentacji przebiegł prawidłowo. Ważne, aby były wcześniej wyparzone i dokładnie umyte. Jeśli dostrzegasz na słoiku wyszczerbione końce, odłóż go na bok, ponieważ kiszenie w nim ogórków może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Zwróć również uwagę na wieczka, na których nie powinny znajdować się ślady rdzy czy odgnieceń zrobionych np. nożem. Nie będą one szczelne, a do wnętrza słoików może przedostać się powietrze. Kiedy skończysz już umieszczać ogórki w naczyniu, pamiętaj o porządnym dokręceniu: górna część słoika i zakrętka muszą być suche.

Najważniejszy przepis i składniki

Zaraz po ich zebraniu z ogródka należy umyć je dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie przełożyć do miski wypełnionej zimną wodą. Warzywa powinny odstać w niej co najmniej przez godzinę, aby nabrały odpowiedniej jędrności. Między czasie przygotuj niezbędne składniki do zrobienia kiszonek:

  • 1 kilogram ogórków kiszonych,
  • 3 liście dębu,
  • 4 liście wiśni,
  • 4 liście czarnej porzeczki,
  • 2 liście chrzanu,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 centymetry korzenia chrzanu,
  • 2 kopry z baldachami,
  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej.

Mając powyższe składniki w komplecie, możesz przejść do robienia ogórków kiszonych. Na początku na samo dno słoików włóż koper, liście dębu i wiśni oraz lauru, chrzanu i czarnej porzeczki. Następnie dołóż ząbki czosnku i ziarna gorczycy.

Teraz przychodzi czas na umieszczenie ogórków: wsadź je ciasno, a w pozostałe szpary wciśnij resztę kopru, czosnku i liści. Następnie zagotuj wodę z solą i wlej do słoików, a na koniec mocno zakręć wieko. Aby ogórki się lepiej zakisiły, postaw je do góry dnem i zostaw w tej pozycji na kilka godzin. Potem możesz przenieść je do spiżarni, gdzie będą przechodzić dalszy proces fermentacji. Ogórki kiszone staną się chrupiące i gotowe do spożycia po około miesiącu.  

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas