Co dodać do ogórków kiszonych, by były chrupkie?

Aby ogórki były chrupiące, warto przed kiszeniem zanurzyć je w zimnej wodzie
Aby ogórki były chrupiące, warto przed kiszeniem zanurzyć je w zimnej wodzie123RF/PICSEL

Dorodne ogórki gruntowe

Odpowiednie słoiki

Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku
Ogórki powinny być ułożone ciasno w słoiku123RF/PICSEL
„Zdrowie na widelcu”: Zamiennik angielskiego śniadania. Jajka w zdrowym wydaniuPolsat CafePolsat Cafe

Najważniejszy przepis i składniki

  • 1 kilogram ogórków kiszonych,
  • 3 liście dębu,
  • 4 liście wiśni,
  • 4 liście czarnej porzeczki,
  • 2 liście chrzanu,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 centymetry korzenia chrzanu,
  • 2 kopry z baldachami,
  • 1 litr wody,
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej.