Reklama

Reklama

Co na grilla?

Miłe spotkanie w ogrodzie z przyjaciółmi przy grillu nie musi oznaczać nieodłącznej karkówki i kaszanki. Pokuśmy się o przygotowanie oryginalnych przekąsek, które zachwycą gości i domowników. Idealne będą szaszłyki lub grillowana makrela z guacamole.

Do przygotowania szaszłyków z mirabelkami potrzebujemy: 3 kozich serów, 150 g bresaoli (długo dojrzewająca suszona wędlina z mięsa wołowego wysokiej jakości), 250 g śliwek mirabelek, 2 cebul, pieprzu i soli, 4 zielonych papryk, oliwy z oliwek.

Reklama

Kroimy ser kozi na ćwiartki i zawijamy każdą kostkę w połówkę plastra bresaoli. Kroimy cebule na ćwiartki, a paprykę na plastry. Nabijamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie: kozi ser, wydrylowane wcześniej, bardzo dojrzałe mirabelki, cebulę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Polewamy szaszłyki olejem i grillujemy do uzyskania złotego koloru.

Innym pysznym daniem będzie grillowana makrela. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy: 4 małych makreli, 2 dojrzałych awokado, 2 limonek, pęczka świeżej kolendry, 6 różowych rzodkiewek, pół łyżeczki mielonego kminku, łyżeczki ziół prowansalskich, łyżki oliwy z oliwek, grubej soli i pieprzu.

Gdy będziemy kupować ryby, najlepiej poprosić sprzedawcę o zrobienie z nich od razu filetów, będzie nam łatwiej.

Makrela należy do ryb tłustych, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, jednak ma tendencję do kumulowania szkodliwej metylortęci, jest więc niewskazana dla kobiet w ciąży i karmiących. To bogate źródło pełnowartościowego białka (18,6 g/100 g). Warto więc zastąpić nią mięso czerwone i drób.

Ryby dokładnie płuczemy. Posypujemy grubą solą i pozwalamy im "odpocząć". W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Płuczemy i siekamy kolendrę. Umytą rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.

Awokado dzielimy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ. Miażdżymy go widelcem, dodając od razu sok z limonki. Lekko doprawiamy solą, pieprzem, dodając kminek i kolendrę.

Płuczemy filety rybne i doprawiamy je oliwą, kolendrą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy makrele, na grillu lub w piekarniku, nie dłużej jednak niż 2 minuty z każdej strony, a następnie podajemy je z przyrządzonym guacamole. Całość posypujemy plasterkami rzodkiewek.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje