Pomysł na obiad. Przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane

Aktualizacja

Pomysł na obiad ? W codziennym pędzie to pytanie potrafi naprawdę zbić z tropu i przyprawić o ból głowy. Na szczęście zawsze można zrobić coś z rzeczy dostępnych nawet w najmniejszym sklepiku. Zapiekanka ziemniaczana to właśnie to danie. To bardzo prosta do zrobienia potrawa i świetny pomysł na obiad. Przygotujesz ją w jednym naczyniu do zapiekania. I posmakuje każdemu.

Pomysł na obiad. Sprawdzone przepisy na szybkie zapiekanki ziemniaczane
Pomysł na obiad. Sprawdzone przepisy na szybkie zapiekanki ziemniaczane123RF/PICSEL

Pomysł na obiad. Najprostsza zapiekanka ziemniaczana

Co na obiad? Proponujemy zapiekankę ziemniaczaną
Co na obiad? Proponujemy zapiekankę ziemniaczanąINTERIA.PL

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 g cheddara
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml śmietanki

Zapiekanka ziemniaczana - przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, gotować w osolonym wrzątku 4-5 minut, odcedzić.
  2. Jajka wymieszać ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Ser zetrzeć na grubych oczkach.
  4. Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, posypać wiórkami masła, polać mieszanką jajek i śmietanki, doprawić pieprzem.  Powtarzać do wyczerpania składników, na koniec posypać startym serem.
  5. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza 25 minut.

Pomysł na obiad. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka smakuje najlepiej!
Zapiekanka smakuje najlepiej! 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
  • ok. 1 kg ziemniaków
  • 600 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 2 pomidory
  • Pół kostki masła
  • 0,3-0,5 kg żółtego sera
  • sól, przyprawa do mięsa mielonego
  • olej do smażenia mięsa i natłuszczenia naczynia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone doprawiamy, smażymy na patelni aż zbrązowieje. Co jakiś czas mieszamy.
  2. Równocześnie, gotujemy do miękkości obrane ziemniaki w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, rozgniatamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  3. Przygotowujemy sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, zdejmujemy całość z ognia, dodajemy mleko, jajka, połowę żółtego sera startego na tarce i pieprz, mieszamy i ponownie podgrzewamy, tym razem na niewielkim ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszamy całość, by nie dopuścić do przypalenia masy.
  4. W natłuszczonym lekko naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: rozgniecione ziemniaki (połowę), połowę usmażonego mięsa, plastry pomidora, zalewamy całość sosem. Dokładamy drugą połowę ziemniaków, pozostałe mięso, plastry pomidora i sos. Na wierzch wykładamy grubą warstwę startego sera. 
  5. Zapiekamy całość w temp. 180 stopni przez 45 minut.

Pomysł na obiad - zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Zapiekanka ziemniaczanaPolsat

Składniki:

  • kilka ugotowanych ziemniaków  
  • masło do natłuszczenia foremki

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 1½ łyżki mąki  
  • 300 ml mleka  
  • sól  
  • gałka muszkatołowa

Sos pomidorowy

  • ½ kg mielonej wołowiny lub wieprzowiny (ew. pół na pół)  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka masła klarowanego  
  • 200 ml przecieru pomidorowego   
  • 1 papryka czerwona  
  • oregano  
  • bazylia  
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry. 
  2. Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. 
  3. Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje. 
  4. Wlać przecier pomidorowy. 
  5. Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. 
  6. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. 
  7. Zrobić beszamel. 
  8. Na drugiej patelni rozgrzać masło. 
  9. Wsypać mąkę. 
  10. Zasmażyć. 
  11. Wlać mleko. 
  12. Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową. 
  13. Zetrzeć ser. Wymieszać. 
  14. Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 
  15. Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego. 
  16. Nałożyć mniej niż połowę beszamelu. 
  17. Ułożyć resztę ziemniaków. 
  18. Na kartofle dać sos. 
  19. Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel. 
  20. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas