Co na obiad szybko i tanio? Trzy propozycje sycących dań z makaronem

Proste i niedrogie dania, które szybko zaspokoją głód całej rodziny. Wypróbuj!
Proste i niedrogie dania, które szybko zaspokoją głód całej rodziny. Wypróbuj!123RF/PICSEL

Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem 

  • opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • słoik suszonych pomidorów
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, szczypta cukru brązowego 
  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką i podsmaż na patelni. 
  2. Dodaj śmietankę i redukuj na ogniu, aż zgęstnieje. 
  3. W międzyczasie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz cukier.
  4. Połącz z ugotowanym makaronem.

Cannelloni ze szpinakiem 

Cannelloni
Cannelloni123RF/PICSEL
  • opakowanie makaronu cannelloni
  • szpinak mrożony 
  • 1 cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • opakowanie sera ricotta 
  • 50 g passaty pomidorowej 
  • jajko 
  • kawałek sera do posypania 
  • przyprawy: pieprz, cukier, gałka muszkatałowa, papryka słodka 
  1. Pokrojone cebulę i czosnek podsmaż na patelni i duś kwadrans z passatą pomidorową. 
  2. Dopraw do smaku. 
  3. Rozmrożony i odsączony szpinak wymieszaj z ricottą, jajkiem, solą i gałką. 
  4. Tym farszem napełnij makaronowe rurki. 
  5. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i polej sosem pomidorowym. 
  6.  Piecz ok. pół godziny w 180 stopniach. 
  7. Na ostatnie 5 minut w piekarniku możesz posypać z wierzchu cheddarem, parmezanem lub innym serem.

Szybkie penne w sosie z kiełbasą 

  • opakowanie makaronu penne 
  • 40 dag dobrej, najlepiej wiejskiej kiełbasy 
  • duża, biała cebula 
  • mały słoik koncentratu pomidorowego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pół szklanki bulionu 
  • pół pęczka kolendry 
  1. Kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulką podsmażamy na patelni. 
  2. Dolewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy. 
  3. Ugotowany makaron łączymy z sosem i doprawiamy wedle uznania (np. świeżym czosnkiem, pieprzem, papryką słodką lub ostrą), solą. 
  4. Danie przełożone na talerze lub do miseczek posypujemy posiekaną kolendrą.
„Ewa gotuje”: Makaron z serem i truskawkamiPolsatPolsat