Co na obiad szybko i tanio? Trzy propozycje sycących dań z makaronem
Dieta makaronowa może na dłuższą metę przysparzać problemów. Dlatego przychodzimy z pomocą i proponujemy przepisy na pyszne i pożywne dania, które szybko zaspokoją głód całej rodziny.
Spis treści:
Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem
Smaczne i przede wszystkim sycące danie, które zrobisz już w pół godziny.
Składniki na duży obiad dla całej rodziny:
- opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki
- 500 ml śmietanki kremówki
- słoik suszonych pomidorów
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, szczypta cukru brązowego
Przygotowanie:
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką i podsmaż na patelni.
- Dodaj śmietankę i redukuj na ogniu, aż zgęstnieje.
- W międzyczasie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz cukier.
- Połącz z ugotowanym makaronem.
Czytaj również: Zupa dla kobiet po menopauzie. Dlaczego jest tak ważna?
Cannelloni ze szpinakiem
Bardzo efektowne danie włoskie, które na pewno zachwyci rodzinę.
Składniki na cztery duże porcje:
- opakowanie makaronu cannelloni
- szpinak mrożony
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- opakowanie sera ricotta
- 50 g passaty pomidorowej
- jajko
- kawałek sera do posypania
- przyprawy: pieprz, cukier, gałka muszkatałowa, papryka słodka
Przygotowanie:
- Pokrojone cebulę i czosnek podsmaż na patelni i duś kwadrans z passatą pomidorową.
- Dopraw do smaku.
- Rozmrożony i odsączony szpinak wymieszaj z ricottą, jajkiem, solą i gałką.
- Tym farszem napełnij makaronowe rurki.
- Ułóż je w naczyniu do zapiekania i polej sosem pomidorowym.
- Piecz ok. pół godziny w 180 stopniach.
- Na ostatnie 5 minut w piekarniku możesz posypać z wierzchu cheddarem, parmezanem lub innym serem.
Sprawdź: Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla wegetarian
Szybkie penne w sosie z kiełbasą
Proste i niedrogie danie, które szybko zaspokoi głód całej rodziny. Świetne na obiad i sycącą kolację.
Składniki na cztery średnie porcje:
- opakowanie makaronu penne
- 40 dag dobrej, najlepiej wiejskiej kiełbasy
- duża, biała cebula
- mały słoik koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki bulionu
- pół pęczka kolendry
Przygotowanie:
- Kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulką podsmażamy na patelni.
- Dolewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy. Chwilę gotujemy.
- Ugotowany makaron łączymy z sosem i doprawiamy wedle uznania (np. świeżym czosnkiem, pieprzem, papryką słodką lub ostrą), solą.
- Danie przełożone na talerze lub do miseczek posypujemy posiekaną kolendrą.