Zupa dla kobiet po menopauzie. Dlaczego jest tak ważna?

Starzenie się układu kostnego, czyli m.in. utrata gęstości mineralnej kości, zdecydowanie szybciej zachodzi u kobiet niż u mężczyzn. Zwłaszcza panie po menopauzie powinny wzbogacić swoją dietę o produkty, które charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi poprawiającymi kondycję kości. Przedstawiamy przepis na zupę z kurkumą i imbirem, polecaną paniom po 50. roku życia.

Co powinno się jeść po menopauzie?
Co powinno się jeść po menopauzie?123RF/PICSEL

Kurkuma i imbir poprawiają kondycję kości?

Z wielu badań naukowych wynika, że kobiety po menopauzie są szczególnie narażone na starzenie się tkanki kostnej i rozwój osteoporozy, co jest pokłosiem zmian hormonalnych w organizmie. Mowa o niższym poziomie estrogenów, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy u kobiet.

W związku z powyższym, kobiety po menopauzie powinny zwracać większą uwagę na to, co codziennie trafia na ich talerze. W jednych z najnowszych badań naukowcy dowiedli, że połączenie kurkumy i imbiru prozdrowotnie wpływa na kondycję układu kostnego, dlatego spożywanie tych dwóch składników w potrawach jest jak najbardziej wskazane.

Jednym z najprostszych sposobów na połączenie kurkumy i imbiru, jest przygotowanie pysznej i pożywnej zupy.

Zupa z kurkumą i imbirem dobrze działa na kości
Zupa z kurkumą i imbirem dobrze działa na kości 123RF/PICSEL

Jak przygotować zdrową zupę z imbirem i kurkumą?

Do przygotowania zupy potrzebujemy następujących składników:

  • cebula,
  • marchewka,
  • trzy ząbki czosnku,
  • łodyga selera,
  • jeden litr bulionu warzywnego,
  • 80 g komosy ryżowej,
  • oliwa,
  • jedna łyżka soku z cytryny,
  • 5-7 cm świeżego imbiru,
  • trzy łyżeczki kurkumy,
  • pół łyżeczki płatków chili lub pół papryczki chili,
  • natka pietruszki,
  • pieprz,
  • sól.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i to samo robimy z marchewką oraz z selerem. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę oliwy i całość delikatnie podsmażamy.

Czosnek oraz imbir siekamy i również dodajemy do naczynia. Następnie wsypujemy kurkumę i suszone płatki chili (ewentualnie pół świeżej papryczki chili posiekanej w drobną kostkę).

Kolejny krok polega na dodaniu bulionu warzywnego i komosy ryżowej. Całość gotujemy przez 30-40 minut. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

„Zbliżenia”. Krystyna Demska-Olbrychska – żona i agentka Daniela Olbrychskiego. O blaskach i cieniach życia wśród gwiazd kinaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas