Zupa dla kobiet po menopauzie. Dlaczego jest tak ważna?
Starzenie się układu kostnego, czyli m.in. utrata gęstości mineralnej kości, zdecydowanie szybciej zachodzi u kobiet niż u mężczyzn. Zwłaszcza panie po menopauzie powinny wzbogacić swoją dietę o produkty, które charakteryzują się właściwościami zdrowotnymi poprawiającymi kondycję kości. Przedstawiamy przepis na zupę z kurkumą i imbirem, polecaną paniom po 50. roku życia.
Kurkuma i imbir poprawiają kondycję kości?
Z wielu badań naukowych wynika, że kobiety po menopauzie są szczególnie narażone na starzenie się tkanki kostnej i rozwój osteoporozy, co jest pokłosiem zmian hormonalnych w organizmie. Mowa o niższym poziomie estrogenów, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy u kobiet.
W związku z powyższym, kobiety po menopauzie powinny zwracać większą uwagę na to, co codziennie trafia na ich talerze. W jednych z najnowszych badań naukowcy dowiedli, że połączenie kurkumy i imbiru prozdrowotnie wpływa na kondycję układu kostnego, dlatego spożywanie tych dwóch składników w potrawach jest jak najbardziej wskazane.
Jednym z najprostszych sposobów na połączenie kurkumy i imbiru, jest przygotowanie pysznej i pożywnej zupy.
Jak przygotować zdrową zupę z imbirem i kurkumą?
Do przygotowania zupy potrzebujemy następujących składników:
- cebula,
- marchewka,
- trzy ząbki czosnku,
- łodyga selera,
- jeden litr bulionu warzywnego,
- 80 g komosy ryżowej,
- oliwa,
- jedna łyżka soku z cytryny,
- 5-7 cm świeżego imbiru,
- trzy łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki płatków chili lub pół papryczki chili,
- natka pietruszki,
- pieprz,
- sól.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i to samo robimy z marchewką oraz z selerem. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę oliwy i całość delikatnie podsmażamy.
Czosnek oraz imbir siekamy i również dodajemy do naczynia. Następnie wsypujemy kurkumę i suszone płatki chili (ewentualnie pół świeżej papryczki chili posiekanej w drobną kostkę).
Kolejny krok polega na dodaniu bulionu warzywnego i komosy ryżowej. Całość gotujemy przez 30-40 minut. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Gotowe!