Co na obiad? Zestaw propozycji na cały tydzień
Codzienna mantra wielu z nas: co na obiad. Przyznacie, jest to jeden z bardziej męczących problemów, jeśli chce się jeść różnorodnie. Mamy dla was tradycyjną porcję inspiracji na obiady na cały tydzień - od poniedziałku do niedzieli. Smacznego!
Spis treści:
Co na obiad? Leczo
Składniki:
- 3 duże cukinie
- 3 czerwone papryki
- 2 duże białe cebule
- 3 duże pomidory
- 500 g kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu
Domowe leczo - przepis krok po kroku
- Cukinie dokładnie myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i odcinamy końce. Jeśli warzywa mają miękką skórkę, nie musimy jej obierać.
- Każdą cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie połówki na plasterki o grubości ok. 5-6 mm.
- Do średniej wielkości miski wsypujemy przyprawy: oregano, majeranek, sól, słodką paprykę oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
- Cebule obieramy i szatkujemy na większe kawałki. W kolejnym kroku wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażymy na średniej mocy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy kolejne 10 minut bez pokrywki.
- Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni, dodajemy cukinię z przyprawami, pokrojoną paprykę, wyciśnięty czosnek oraz wodę. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut.
- Kiedy cukinia zmięknie, dorzucamy do środka sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na większe kawałki pomidory. Delikatnie mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
- Gotowe leczo na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie możemy podawać solo lub z dodatkiem pieczywa, ryżu oraz kaszy. Smacznego!
Co na obiad? Dorsz ze szpinakiem w sosie pieczarkowym
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- oregano suszone - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1/4 łyżeczki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g pieczarek
- 1/2 dużej cebuli
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki oleju60 ml bulionu lub wody
- 125 ml śmietanki 18 proc.
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść szpinaku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Filety opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i ostrą papryką.
- Następnie obtoczyć w mące, odłożyć.
- Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
- Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
- Szpinak opłukać, osuszyć.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki oraz masło, smażyć ok. 5 min ciągle mieszając. Warzywa zdjąć z patelni.
- Na tę samą patelnię dodać oleju i smażyć dorsza, ok. 4 min z każdej strony.
- Wlać bulion na patelnię, zagotować, podsmażone pieczarki z cebulą i włożyć pomiędzy filety, chwilę podgrzewać.
- Na patelnię wlać śmietankę i zagotować, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
- Gotować jeszcze rzez ok. 2-3 minuty, w międzyczasie dodać szpinak i pomieszać. Sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i ponowie zagotować.
- Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Co na obiad? Klasyczna zupa szczawiowa
Składniki:
- 1 pęczek szczawiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 kalarepa
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1½ l rosołu
- 1 gałązka lubczyku
- ½ szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- szczaw czerwony do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Przesmażyć w garnku na maśle.
- Zalać rosołem i ugotować.
- Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw.
- Zabielić śmietaną.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Polecamy również: Dietetyczne zupy z młodych warzyw - przepisy Ewy Wachowicz
Co na obiad? Cukinia faszerowana
Składniki:
- 250 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 2 średniej wielkości cukinie
- 1 duża cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 duże pomidory
- 125 g sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz i zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. W kolejnym kroku kroimy ją na pół, a środek delikatnie wydrążamy łyżeczką.
- Tak przygotowane łódeczki z cukinii odstawiamy na bok. Następnie sparzamy i obieramy ze skóry pomidory, kroimy je na pół i usuwamy pestki ze środka.
- Zebrany miąższ z pomidorów drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
- Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i nabierze brązowej barwy.
- Składniki na patelni wzbogacamy o przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
- Całość podgrzewamy do momentu, w którym nadmiar płynów odparuje, a sos ładnie się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
- Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek cukinii, a wierzch przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ile piec cukinię z mięsem mielonym? Warzywo najlepiej umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i trzymać w środku przez ok. 15-20 minut.
- Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że ser idealnie się rozpuścił. Cukinię z mięsem mielonym najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!
Co na obiad? Miski szczęścia z kalafiorem i ryżem
Co na obiad? Pizza z kalafiora
Składniki:
- 1 średni kalafior,
- 2 jajka,
- 100 gramów startego sera mozzarella,
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
- sos pomidorowy,
- ulubione dodatki do pizzy (np. szynka, pieczarki, papryka, oliwki, itp.).
Sposób przygotowania:
- Oczyść i umyj kalafior, następnie usuń liście i łodygę. Rozdrobnij warzywo na małe różyczki.
- Zmiksuj kalafior na lekką papkę i przenieś do głębokiej miski żaroodpornej.
- Zawartość podgrzewaj w mikrofalówce przez około pięć minut, aż będzie miękka.
- Pozwól papce ostygnąć przez kilka minut, a następnie przełóż na kilka warstw ręcznika papierowego. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z kalafiora.
- Przełóż papkę do miski i dodaj jajka, starty ser mozarella, bazylię, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.
Formowanie pizzy:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź masę z kalafiora, tworząc okrągłe ciasto o grubości około centymetra.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, aż brzegi będą lekko zrumienione.
Dodatki i pieczenie:
- Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż sos pomidorowy oraz ulubione dodatki do pizzy.
- Wstaw pizzę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi i składniki się podgrzeją.
- Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.
- Pokrój na kawałki i podawaj na osobnych talerzach. Smacznego!
Sprawdź też: Najgorsze połączenia na grilla
Co na obiad? Kotlety mielone Magdy Gessler
Składniki:
- 500 gramów mielonej wołowiny
- 800 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- trzy średnie cebule
- jedna czerstwa bułka
- mleko do namoczenia pieczywa
- trzy łyżeczki majeranku
- bułka tarta
- dwa duże jaja
- zimna woda
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Najpierw bułkę zalej mlekiem i odstaw na bok.
- Cebulę obierz i posiekaj na małe kawałki, zeszklij na oleju.
- Mięso mielone przełóż do głębokiej miski i dodaj trochę wody (około ¼ szklanki). Wyrób ręcznie przez około trzy minuty.
- Następnie dodaj resztę składników: jaja, cebulę, majeranek, wcześniej przygotowaną bułkę. Dołóż pieprz i sól, by kotlety miały lepszy smak.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z mieszanki spłaszczone owale.
- Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i świeżą sałatką. Smacznego!
Polecamy również: Pasztet wieprzowy pieczony: Przepis siostry Anastazji