Co na obiad? Zestaw propozycji na cały tydzień

Codzienna mantra wielu z nas: co na obiad. Przyznacie, jest to jeden z bardziej męczących problemów, jeśli chce się jeść różnorodnie. Mamy dla was tradycyjną porcję inspiracji na obiady na cały tydzień - od poniedziałku do niedzieli. Smacznego!

Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowicz
Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Co na obiad? Leczo

Leczo jest nie tylko smaczne i sycące, ale wzmacnia też oporność
Leczo jest nie tylko smaczne i sycące, ale wzmacnia też oporność123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 duże cukinie
  • 3 czerwone papryki
  • 2 duże białe cebule
  • 3 duże pomidory
  • 500 g kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu

Domowe leczo - przepis krok po kroku

  1. Cukinie dokładnie myjemy pod chłodną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym i odcinamy końce. Jeśli warzywa mają miękką skórkę, nie musimy jej obierać.
  2. Każdą cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie połówki na plasterki o grubości ok. 5-6 mm.
  3. Do średniej wielkości miski wsypujemy przyprawy: oregano, majeranek, sól, słodką paprykę oraz pieprz. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
  4. Cebule obieramy i szatkujemy na większe kawałki. W kolejnym kroku wrzucamy je do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażymy na średniej mocy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  5. Do zeszklonej cebuli dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażamy kolejne 10 minut bez pokrywki.
  6. Gdy kiełbasa ładnie się zrumieni, dodajemy cukinię z przyprawami, pokrojoną paprykę, wyciśnięty czosnek oraz wodę. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut.
  7. Kiedy cukinia zmięknie, dorzucamy do środka sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na większe kawałki pomidory. Delikatnie mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 5 minut.
  8. Gotowe leczo na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie możemy podawać solo lub z dodatkiem pieczywa, ryżu oraz kaszy. Smacznego!

Co na obiad? Dorsz ze szpinakiem w sosie pieczarkowym

Dorsz
Dorsz123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • papryka ostra - 1/4 łyżeczki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju60 ml bulionu lub wody
  • 125 ml śmietanki 18 proc.
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść szpinaku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłukać, osuszyć, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, oregano i ostrą papryką.
  2. Następnie obtoczyć w mące, odłożyć.
  3. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. 
  4. Cebulę pokroić w  drobną kosteczkę. 
  5. Szpinak opłukać, osuszyć.
  6. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać pokrojone pieczarki oraz masło, smażyć ok. 5 min ciągle mieszając. Warzywa zdjąć z patelni.
  7. Na tę samą patelnię dodać oleju i smażyć dorsza, ok. 4 min z każdej strony. 
  8. Wlać bulion na patelnię, zagotować, podsmażone pieczarki z cebulą i włożyć pomiędzy filety, chwilę podgrzewać. 
  9. Na patelnię wlać śmietankę i zagotować, na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
  10. Gotować jeszcze rzez ok. 2-3 minuty, w międzyczasie dodać szpinak i pomieszać. Sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej i ponowie zagotować. 
  11. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. 

Co na obiad? Klasyczna zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowicz
Zupa szczawiowa - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 1 pęczek szczawiu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1½ l rosołu
  • 1 gałązka lubczyku
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczaw czerwony do dekoracji 

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. 
  2. Przesmażyć w garnku na maśle. 
  3. Zalać rosołem i ugotować.
  4. Pod koniec dorzucić lubczyk i posiekany szczaw. 
  5. Zabielić śmietaną. 
  6. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Co na obiad? Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 125 g sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. W kolejnym kroku kroimy ją na pół, a środek delikatnie wydrążamy łyżeczką.
  2. Tak przygotowane łódeczki z cukinii odstawiamy na bok. Następnie sparzamy i obieramy ze skóry pomidory, kroimy je na pół i usuwamy pestki ze środka.
  3. Zebrany miąższ z pomidorów drobno siekamy. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanej oliwie.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu, w którym straci różowy kolor i nabierze brązowej barwy.
  5. Składniki na patelni wzbogacamy o przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  6. Całość podgrzewamy do momentu, w którym nadmiar płynów odparuje, a sos ładnie się zredukuje i nabierze gęstej konsystencji.
  7. Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek cukinii, a wierzch przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ile piec cukinię z mięsem mielonym? Warzywo najlepiej umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 st. C i trzymać w środku przez ok. 15-20 minut.
  9. Po upływie wyznaczonego czasu zauważymy, że ser idealnie się rozpuścił. Cukinię z mięsem mielonym najlepiej podawać na ciepło. Smacznego!

Co na obiad? Miski szczęścia z kalafiorem i ryżem

„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat

Co na obiad? Pizza z kalafiora

Zobacz, jak zrobić wyśmienitą pizzę z kalafiora
Zobacz, jak zrobić wyśmienitą pizzę z kalafiora123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 średni kalafior,
  • 2 jajka,
  • 100 gramów startego sera mozzarella,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • sos pomidorowy,
  • ulubione dodatki do pizzy (np. szynka, pieczarki, papryka, oliwki, itp.).

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść i umyj kalafior, następnie usuń liście i łodygę. Rozdrobnij warzywo na małe różyczki.
  2. Zmiksuj kalafior na lekką papkę i przenieś do głębokiej miski żaroodpornej.
  3. Zawartość podgrzewaj w mikrofalówce przez około pięć minut, aż będzie miękka. 
  4. Pozwól papce ostygnąć przez kilka minut, a następnie przełóż na kilka warstw ręcznika papierowego. Delikatnie wyciśnij nadmiar wody z kalafiora.
  5. Przełóż papkę do miski i dodaj jajka, starty ser mozarella, bazylię, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę.

Formowanie pizzy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadź masę z kalafiora, tworząc okrągłe ciasto o grubości około centymetra. 
  3. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu, aż brzegi będą lekko zrumienione. 

Dodatki i pieczenie:

  1. Wyjmij ciasto z piekarnika i nałóż sos pomidorowy oraz ulubione dodatki do pizzy.
  2. Wstaw pizzę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser się roztopi i składniki się podgrzeją.
  3. Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut.
  4. Pokrój na kawałki i podawaj na osobnych talerzach. Smacznego!

Co na obiad? Kotlety mielone Magdy Gessler

Kotlety mielone
Kotlety mielone123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 gramów mielonej wołowiny
  • 800 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • trzy średnie cebule
  • jedna czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia pieczywa
  • trzy łyżeczki majeranku
  • bułka tarta
  • dwa duże jaja
  • zimna woda
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw bułkę zalej mlekiem i odstaw na bok.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na małe kawałki, zeszklij na oleju.
  3. Mięso mielone przełóż do głębokiej miski i dodaj trochę wody (około ¼ szklanki). Wyrób ręcznie przez około trzy minuty.
  4. Następnie dodaj resztę składników: jaja, cebulę, majeranek, wcześniej przygotowaną bułkę. Dołóż pieprz i sól, by kotlety miały lepszy smak.
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj z mieszanki spłaszczone owale.
  6. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  7. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.
  8. Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler podawaj z ziemniakami i świeżą sałatką. Smacznego!
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas