Młoda kapusta w tej postaci smakuje obłędnie. Oto przepis z babcinego zeszytu

Młodą kapustę łatwo i szybko można przygotować. Potrzebne jest tylko kilka składników
Młodą kapustę łatwo i szybko można przygotować. Potrzebne jest tylko kilka składników123RF/PICSEL

Młoda kapusta - właściwości

  • błonnika
  • witaminy C - ma jej aż cztery razy więcej niż kapusta kiszona
  • witaminy A, K, E
  • potasu, manganu, fosforu, miedzi, wapnia, siarki, żelaza, sodu
  • niska kaloryczność - w 100 g ma zaledwie 40 kcal
  • ma właściwości antybakteryjnie oraz poprawiające odporność
  • korzystnie wpływa na układ trawienny
  • jest pomocna  w leczeniu zgagi oraz zaparć

Jak wybrać idealną młodą kapustę - na co zwrócić uwagę?

  • kondycję liści, które powinny ciasno do siebie przylegać
  • zewnętrzne liście nie mogą być ani zwiędnięte, ani  też przymrożone
  • przed zakupem warto zważyć kapustę w rękach - jej ciężkość powinna być adekwatna do rozmiaru
Kapustę należy gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut
Kapustę należy gotować na małej mocy palnika przez około 30 minut123RF/PICSEL

Jak przyrządzić młodą kapustę? Ważne przyprawy

  • koperkiem
  • świeżymi pomidorami lub przecierami pomidorowymi
  • octem lub sokiem z cytryny
  • kminkiem
  • cebulą
  • czosnkiem
  • natką pietruszki
  • miodem
  • solą oraz pieprzem

Błędy, które zrujnują młodą kapustę - cały garnek będzie do wyrzucenia

Młoda kapusta - przepis babci

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • pęczek koperku
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła - najlepiej klarowanego
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 liście laurowełyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Kapustę oczyść, zerwij zewnętrze liście, a główkę opłucz pod wodą.
  2. Pokrój kapustę na mniejsze kawałki, a następnie poszatkuj w paski.
  3. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  4. Marchewki zetrzyj na tarce.
  5. W naczyniu rozpuść masło (2 łyżki) i podsmaż na nim cebulę.
  6. Dodaj starte marchewki, całość smaż około 10-12 min.
  7. Następnie wrzuć poszatkowaną kapustę, zalej bulionem.
  8. Dodaj liście laurowe, kminek, sól, pieprz
  9. Duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez 20-30 min.
  10. Gdy kapusta będzie idealnie miękka, dopraw jeszcze solą i pieprzem wedle uznania oraz dorzuć świeży, posiekany koperek.
"Na zdrowie": Drogocenne właściwości kapustyINTERIA.TVPOLSAT GO
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?