Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące
Cukinia to niskokaloryczne, smaczne i niezwykle uniwersalne warzywo. Przygotować z niej można mnóstwo odżywczych potraw, przetworów, a nawet deserów. Mimo wszystkich jej zalet i korzyści dla zdrowia nie każdy może się nią bezkarnie objadać. Sprawdź, czy należysz do osób, które powinny ograniczyć spożycie cukinii do minimum.
Spis treści:
Dlaczego warto jeść cukinie?
Cukinia zwana też kabaczkiem należy do warzyw z rzędu dyniowatych, pochodzi z Ameryki Południowej oraz Meksyku, a do naszego kraju trafiła z Włoch. W Polsce uprawia się cukinie już od początku lat 70. ubiegłego wieku. Są to warzywa cenione nie tylko ze względu na smak, ale również wiele prozdrowotnych właściwości.
Cukinie to bogactwo:
- składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza,
- witamin: C, K, PP, B1
- białka
- węglowodanów
- błonnika
Do korzyści zdrowotnych, które daje spożywanie cukinii zalicza się:
- właściwości alkalizujące (odkwaszanie organizmu) - wiąże metale ciężkie, pomaga usuwać szkodliwe związki z układu pokarmowego, dlatego też jest polecana w dietach detoksykujących
- przeciwdziałanie gromadzenia się wody w organizmie
- pomoc z walce z otyłością, nadwagą oraz cukrzycą (ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii - 100 g surowej cukinii to zalewie 21 kcal)
- działanie przeciwnowotworowe
- poprawianie krzepliwości krwi, wzmacnianie żył i naczyń krwionośnych (za sprawą witaminy K)
- korzystny wpływ na narząd wzroku - dzięki luteinie i zeaksantynie zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub uszkodzenia siatkówki
- wspomaganie pracy mózgu, poprawianie koncentracji, redukcja stresu i niepokoju
Na podstawie wielu badań i obserwacji wiemy ponadto, że spożywanie cukinii raz w tygodniu przyczynia się do lepszego zdrowia i samopoczucia.
Co można przygotować z cukinii?
Cukinie zdecydowanie warto włączyć do swojej diety, tym bardziej że na jej bazie można przygotować wiele wyjątkowych i smacznych posiłków. Warzywo to warto wykorzystać m.in. do przyrządzenia zup, warzywnych potrawek, placków, dań z makaronem i ryżem, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do jajecznicy, zapiekanek czy pizzy. Co więcej, cukinia może też stanowić składnik deserów - ciast oraz puddingów. Idealnie sprawdzi się również w przetworach - warto ją zamarynować oraz wykorzystać do przygotowania dżemów czy domowego ketchupu.
Kto nie powinien jeść cukinii?
Cukinie uznawane są za bezpieczne warzywa, które można spożywać również w postaci surowej. Mimo wszystkich ich zalet nie każdy może się nimi zajadać. Przeciwskazania do jedzenia tego warzywa dotyczą osób zmagających się z:
- chorobami układu pokarmowego
- wrzodami żołądka
- stanami zapalnymi woreczka żółciowego
- chorobami nerek
Po cukinie nie zaleca się również sięgać w czasie trwających biegunek - mogą one nasilić objawy.
Zobacz też: Cukinia – dlaczego warto zjadać ją na surowo?
Dlaczego cukinia może być trująca?
Mimo że cukinia jest na ogół bardzo łatwa w uprawie, nawet mały błąd popełniony podczas jej siania czy pielęgnacji może sprawić, że warzywo zacznie wytrącać niebezpieczne toksyny. Hodując cukinie w przydomowym ogródku, należy:
- zwrócić uwagę, aby temperatura nie była za wysoka (20-25 st. C to optymalna temperatura do prawidłowego rozwoju)
- pamiętać, aby nie siać cukinii obok roślin ozdobnych
- korzystać z nasion pochodzących ze sprawdzonych źródeł
Nieumiejętne uprawianie cukinii może sprawić, że zacznie wydzielać szkodliwą substancję - kukurbitacynę. Jej obecność w warzywach najprościej rozpoznać po gorzkim smaku i może być niebezpieczna dla zdrowia nawet po obróbce termicznej. Zatrucie kukurbitacyną zazwyczaj wywołuje dolegliwości jak nudności, wymioty i biegunka.