Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące

Cukinia do niskokaloryczne i bardzo pożywne warzywo. Nie każdy jednak może się nią zajadać
Cukinia do niskokaloryczne i bardzo pożywne warzywo. Nie każdy jednak może się nią zajadać123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść cukinie?

  • składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza,
  • witamin: C, K, PP, B1
  • białka
  • węglowodanów
  • błonnika
  • właściwości alkalizujące (odkwaszanie organizmu) - wiąże metale ciężkie, pomaga usuwać szkodliwe związki z układu pokarmowego, dlatego też jest polecana w dietach detoksykujących
  • przeciwdziałanie gromadzenia się wody w organizmie
  • pomoc z walce z otyłością, nadwagą oraz cukrzycą (ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii - 100 g surowej cukinii to zalewie 21 kcal)
  • działanie przeciwnowotworowe
  • poprawianie krzepliwości krwi, wzmacnianie żył i naczyń krwionośnych (za sprawą witaminy K)
  • korzystny wpływ na narząd wzroku - dzięki luteinie i zeaksantynie zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub uszkodzenia siatkówki
  • wspomaganie pracy mózgu, poprawianie koncentracji, redukcja stresu i niepokoju

Co można przygotować z cukinii?

Z cukinii można przygotować np. wyśmienite placki na obiad
Z cukinii można przygotować np. wyśmienite placki na obiad123RF/PICSEL

Kto nie powinien jeść cukinii?

  • chorobami układu pokarmowego
  • wrzodami żołądka
  • stanami zapalnymi woreczka żółciowego
  • chorobami nerek
Po cukinię nie powinny sięgać osoby z wrzodami żołądka i mające problemy z nerkami
Po cukinię nie powinny sięgać osoby z wrzodami żołądka i mające problemy z nerkami123RF/PICSEL

Dlaczego cukinia może być trująca?

  • zwrócić uwagę, aby temperatura nie była za wysoka (20-25 st. C to optymalna temperatura do prawidłowego rozwoju)
  • pamiętać, aby nie siać cukinii obok roślin ozdobnych
  • korzystać z nasion pochodzących ze sprawdzonych źródeł
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?