Co powiecie na cukiniowe ciasto? Smakuje obłędnie. Przepis od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz poleca ciasto z cukinii
Ewa Wachowicz poleca ciasto z cukinii archiwum prywatne

Składniki na ciasto z cukinii 

  • 1 młoda cukinia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju z pestek winogron
  • 120 ml maślanki
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • lukier z kieliszkiem limoncello

Przygotowanie ciasta z cukinii. Tak robi je Ewa Wachowicz 

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). 
  2. Dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw.
  3. Następnie do miski wbij jajka. Wsyp cukier. Zmiksuj. Dodaj proszek do pieczenia. Wsyp połowę mąki. Wlej olej. Zmiksuj. Dosyp resztę mąki, wlej maślankę, uperfumuj skórką otartą z cytryny, wyciśnij sok i ponownie zmiksuj.
  4. Cukinię mocno odciśnij i dodaj do ciasta. Wymieszaj i przełóż do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).
  5. Wystudź i udekoruj lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.
„Ewa gotuje”: Eskalopki z boczniakówPolsatPolsat