Co powinnaś wiedzieć o papai
Coraz częściej pojawia się w marketach i budzi zaciekawienie. Gruszkowaty, duży owoc kryje soczysty miąższ, którego można używać na wiele sposobów.
Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest w ciepłych krajach na całym świecie. Pasuje do deserów i do pikantnych dań. Polecana jest jako dodatek do duszenia mięsa, gdyż zawarty w niej enzym (papaina) sprawia, że staje się ono kruche. Owoce (smakują podobnie jak mango połączone z melonem) są podobne do gruszki, ale dużo większe. W Polsce można kupić papaje ważące 1/2 kg, kosztują 5-8 zł!
Jak kupować i przechowywać
Jeśli znajdziemy w sklepie papaję o zielonkawym odcieniu z żółtymi plamkami, to znaczy że jest bardzo świeża (owoce zrywa się, gdy są całkiem zielone). Takie papaje najlepiej włożyć do papierowej torebki i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, aż dojrzeją. Nie należy natomiast kupować całkiem zielonych, bo w warunkach domowych wprawdzie zrobią się żółte, ale nie będą smaczne.
Gdy kupujemy dojrzałą papaję (o żółto-pomarańczowej skórce) naciśnijmy owoc - skórka powinna lekko się ugiąć, ale miejsce po łodydze powinno być twarde. Dojrzałą można przechowywać w lodówce.
Jak jeść
Nie wymaga skomplikowanych zabiegów przy obieraniu - przekrawa się ją na pół i łyżką wybiera pestki. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i pokroić. Jeśli ktoś lubi wyraziste smaki, papaja może mu się wydawać mdła. Wtedy warto ją skropić odrobiną soku z cytryny.
Z papai przyrządza się pikantny sos (nazywa się salsa) do mięsa, wędlin, serów i czipsów. Robi się go, siekając drobno papaję (można też zmiksować) z dowolnymi dodatkami: cebulą, papryką, kolendrą. Można dodać trochę soku z cytryny i oliwy. ● Papaja jest też świetnym dodatkiem do potraw i napojów z mlekiem lub jogurtem.
Jadalne są także nasiona. Mają ostry smak przypominający pieprz (nie mogą ich jeść kobiety w ciąży).
Właściwości zdrowotne
Owoce warto włączyć do diety odchudzającej, bo papaina poprawia trawienie (zwłaszcza białka) oraz usuwa toksyny z organizmu. Papaja zawiera też likopen, który ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwstarzeniowe, a nawet przeciwnowotworowe, choć dopiero trwają badania, które mają to potwierdzić). Potwierdzono już natomiast, że papaja zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, które jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych.
Krok po kroku: Jak wyhodować drzewko w domu
Papaja w domu może osiągnąć wysokość 2-3 metrów. Rośliny są dwupienne, mają kwiaty męskie lub żeńskie, więc trzeba posadzić co najmniej 5-6 pestek, a gdy rośliny zakwitną, zapylać je pędzelkiem, by doczekać się owoców (w 3-4 roku uprawy).
Nasiona należy po prostu wyłuskać z dojrzałego owocu. Od razu zakop je płytko w doniczce z ziemią kwiatową, postaw w ciepłym miejscu i przykryj folią spożywczą. Siewki o wys. 5-7 cm przesadzamy do osobnych doniczek. Trzeba je osłonić, np. kapturkami z obciętych plastikowych butelek. Rośliny zrasza się 2 razy dziennie. Gdy osiągną 15 cm, kapturki można zdjąć.
Papaja do obiadu i na deser
Sałatka z zielonej papai
Obrany czosnek, ostrą papryczkę i orzeszki posiekaj lub utłucz w moździerzu. Wlej olej, sok z cytryny, dopraw do smaku. Wymieszaj. Papaję i marchewkę obierz, ogórek tylko umyj. Pokrój warzywa w zapałkę. Polej sosem, wymieszaj, odstaw na 10 min. Możesz dodać pomidorki koktajlowe i posypać kolendrą lub natką.
Mus z papai do lodów
Papaję umyj, przekrój, obierz i usuń nasiona. Miąższ włóż do wysokiego naczynia, skrop sokiem z cytryny i blenduj przez 1 minutę. Dodaj cynamon i nasiona chia, delikatnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut, by nasiona chia napęczniały. Lody wyłóż do pucharków, polej musem, udekoruj.