Reklama

Reklama

Co powinnaś wiedzieć o papai

Coraz częściej pojawia się w marketach i budzi zaciekawienie. Gruszkowaty, duży owoc kryje soczysty miąższ, którego można używać na wiele sposobów.

Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest w ciepłych krajach na całym świecie. Pasuje do deserów i do pikantnych dań. Polecana jest jako dodatek do duszenia mięsa, gdyż zawarty w niej enzym (papaina) sprawia, że staje się ono kruche. Owoce (smakują podobnie jak mango połączone z melonem) są podobne do gruszki, ale dużo większe. W Polsce można kupić papaje ważące 1/2 kg, kosztują 5-8 zł!

Jak kupować i przechowywać

Jeśli znajdziemy w sklepie papaję o zielonkawym odcieniu z żółtymi plamkami, to znaczy że jest bardzo świeża (owoce zrywa się, gdy są całkiem zielone). Takie papaje najlepiej włożyć do papierowej torebki i przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni, aż dojrzeją. Nie należy natomiast kupować całkiem zielonych, bo w warunkach domowych wprawdzie zrobią się żółte, ale nie będą smaczne.

Reklama

Gdy kupujemy dojrzałą papaję (o żółto-pomarańczowej skórce) naciśnijmy owoc - skórka powinna lekko się ugiąć, ale miejsce po łodydze powinno być twarde. Dojrzałą można przechowywać w lodówce.

Jak jeść

Nie wymaga skomplikowanych zabiegów przy obieraniu - przekrawa się ją na pół i łyżką wybiera pestki. Miąższ można jeść łyżeczką lub obrać ze skórki i pokroić. Jeśli ktoś lubi wyraziste smaki, papaja może mu się wydawać mdła. Wtedy warto ją skropić odrobiną soku z cytryny.

Z papai przyrządza się pikantny sos (nazywa się salsa) do mięsa, wędlin, serów i czipsów. Robi się go, siekając drobno papaję (można też zmiksować) z dowolnymi dodatkami: cebulą, papryką, kolendrą. Można dodać trochę soku z cytryny i oliwy. ● Papaja jest też świetnym dodatkiem do potraw i napojów z mlekiem lub jogurtem.

Jadalne są także nasiona. Mają ostry smak przypominający pieprz (nie mogą ich jeść kobiety w ciąży).

Właściwości zdrowotne

Owoce warto włączyć do diety odchudzającej, bo papaina poprawia trawienie (zwłaszcza białka) oraz usuwa toksyny z organizmu. Papaja zawiera też likopen, który ma właściwości antyoksydacyjne (przeciwstarzeniowe, a nawet przeciwnowotworowe, choć dopiero trwają badania, które mają to potwierdzić). Potwierdzono już natomiast, że papaja zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej oka, które jest główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych.

Krok po kroku: Jak wyhodować drzewko w domu

Papaja w domu może osiągnąć wysokość 2-3 metrów. Rośliny są dwupienne, mają kwiaty męskie lub żeńskie, więc trzeba posadzić co najmniej 5-6 pestek, a gdy rośliny zakwitną, zapylać je pędzelkiem, by doczekać się owoców (w 3-4 roku uprawy).

Nasiona należy po prostu wyłuskać z dojrzałego owocu. Od razu zakop je płytko w doniczce z ziemią kwiatową, postaw w ciepłym miejscu i przykryj folią spożywczą. Siewki o wys. 5-7 cm przesadzamy do osobnych doniczek. Trzeba je osłonić, np. kapturkami z obciętych plastikowych butelek. Rośliny zrasza się 2 razy dziennie. Gdy osiągną 15 cm, kapturki można zdjąć.

Papaja do obiadu i na deser

Sałatka z zielonej papai

Składniki

  • 1/2 zielonej papai
  • 1 ogórek
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 1 ostra papryczka (dowolnie)
  • sól, pieprz, cukier

Obrany czosnek, ostrą papryczkę i orzeszki posiekaj lub utłucz w moździerzu. Wlej olej, sok z cytryny, dopraw do smaku. Wymieszaj. Papaję i marchewkę obierz, ogórek tylko umyj. Pokrój warzywa w zapałkę. Polej sosem, wymieszaj, odstaw na 10 min. Możesz dodać pomidorki koktajlowe i posypać kolendrą lub natką.

Mus z papai do lodów

Składniki

  • 1 bardzo dojrzała papaja
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opakowanie lodów waniliowych, sok z cytryny, maliny do dekoracji

Papaję umyj, przekrój, obierz i usuń nasiona. Miąższ włóż do wysokiego naczynia, skrop sokiem z cytryny i blenduj przez 1 minutę. Dodaj cynamon i nasiona chia, delikatnie wymieszaj. Odstaw na 20 minut, by nasiona chia napęczniały. Lody wyłóż do pucharków, polej musem, udekoruj.

100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje