Co przygotować na obiad wielkanocny? Ewa Wachowicz ma już gotowe całe menu
W mojej rodzinie "prawdziwe" świętowanie rozpoczynamy od śniadania wielkanocnego. Na stole znajduje się święconka, ale też wędliny, pasztety, sosy oraz sałatki. Następnie serwuję obiad, który - jak na święta przystało - musi być wykwintny.
Obiad Wielkanocny to okazja do tego, by przygotować nieco bardziej wykwintne dania niż na co dzień. W tym szczególnym czasie warto też sobie pofolgować i zjeść nieco więcej. Zarówno w przypadku dań wytrawnych, jak i oczywiście słodyczy!
Obiad w tym przypadku to oczywiście zupa, danie mięsne oraz desery do wyboru. Najczęściej jest to klasyczna zupa, czyli żurek. Zdarza się jednak, że na stole pojawia się też alternatywna propozycja: krem z batatów. Ta druga opcja sprawdzi się w przypadku tych, którzy za żurkiem nie przepadają albo po prostu chcą zaserwować coś nietypowego. Na początku przepis na żur wielkanocny.
Polecamy również: Przepis na żurek Roberta Makłowicza. Jaki jest jego sekretny składnik?
Żur wielkanocny - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g wędzonki, np. boczku
- 200 ml zakwasu na żurek
- 4 kapelusze suszonych borowików
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- DO PODANIA: natka pietruszki i jajka przepiórcze
Opis przygotowania:
- Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka.
- Dodać opaloną nad ogniem cebulę.
- Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim.
- Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut).
- Wywar przecedzić, mięso wyłowić, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu.
- Wlać zakwas na żur - ilość wedle uznania.
- Doprawić otartym w dłoniach majerankiem.
- Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Podawać z jajkiem przepiórczym.
- Udekorować natką pietruszki.
Krem z batatów
Składniki:
- 2 bataty
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 1½ l wywaru jarzynowego
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól
- pieprz kolorowy
Do podania:
- świeża kolendra
- papryczka chili
- grzanki
Opis przygotowania:
- Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
- Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory.
- Wymieszać.
- Zalać wywarem jarzynowym.
- Przykryć i gotować do miękkości.
- Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować.
- Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
- Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili.
- Podawać z grzankami.
Jeśli chodzi o wielkanocne drugie danie, to zawsze serwuję coś mięsnego. Najczęściej to drób albo wieprzowina. Na początku przepis na kaczkę z jabłkami i pomarańczami, którą uwielbia moja bratanica.
Kaczka z jabłkami i pomarańczami - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 kaczka o wadze około 1,5 kg
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- 100 ml soku z pomarańczy
Nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- majeranek
- tymianek
Opis przygotowania:
- Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem - z zewnątrz oraz w środku.
- Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
- Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne.
- Z pomarańczy wykroić filety.
- Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać.
- Włożyć do kaczki.
- Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C.
- Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
- Na stół podawać w całości - na półmisku.
- Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).
Polecamy również: Makowa babka wielkanocna - przepis Ewy Wachowicz
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 800 g polędwicy wieprzowej,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka białego wina,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 1 łyżka oliwy,
- natka pietruszki do dekoracji.
Zwieńczeniem obiadu są oczywiście desery! Jak Wielkanoc, to koniecznie mazurki! Poniżej przepis na...
Klasyczny z kajmakiem - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- żurawina
- Kajmak: 1 puszka mleka skondensowanego
- Dekoracja: blanszowane prażone migdały i lukier ozdobny
Opis przygotowania:
- Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.
- Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
- Dodać żółtko i wodę.
- Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto.
- Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
- Przełożyć do formy (posmarowanej masłem) na tartę (średnica 24-26 cm) lub prostokątną.
- Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut.
- Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).
- Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny (na małym ogniu). W ten sposób powstanie kajmak.
- Upieczony spód posmarować żurawiną.
- Nałożyć kajmak.
- Udekorować blanszowanymi, prażonymi migdałami, ozdobić lukrem.