Żurek według Roberta Makłowicza. Nie może w nim zabraknąć jednego składnika

Robert Makłowicz zdradził swój sekret dotyczący żurku
Robert Makłowicz zdradził swój sekret dotyczący żurkuDamian Klamka/East NewsEast News

Żurek - symbol Wielkanocy

Zobacz również:

Robert Makłowicz i jego sekretny składnik żurku

Żurek to tradycyjna, wielkanocna potrawa
Żurek to tradycyjna, wielkanocna potrawa123RF/PICSEL

Przepis na żurek według Roberta Makłowicza

  • 0,5 kg wędzonych żeberek,
  • 100 g wędzonej szynki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • 0,5 l zakwasu,
  • cebula,
  • kilka ząbków czosnku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżka majeranku,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i pieprz.
  1. Przygotuj duży garnek i napełnij go wodą. Wrzuć do niego żeberka, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość przez około godzinę. Na sam koniec gotowania wrzuć pokrojoną w kostkę szynkę i ziemniaki. Następnie zmniejsz ogień.
  2. W międzyczasie podsmaż boczek na maśle. Gdy boczek będzie lekko przypieczony, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się lekko zeszkli, dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą, a następnie dodaj chochlę wywaru. Gotową zasmażkę dodaj do gotującej się zupy razem z zakwasem i pozostałymi przyprawami.
  3. Żurek można podać z chlebem, jajkiem i białą kiełbasą. Smacznego!
Piotr Stramowski: Pogodziłem się z Sebastianem FabijańskimKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL