Co się dzieje z organizmem, gdy dodajesz cynamon?

Jak cynamon wpływa na organizm? Ta aromatyczna przyprawa jest nie tylko wyśmienitym dodatkiem do deserów, zwłaszcza kultowej szarlotki. Nawet mniej doświadczeni kucharze zdają sobie sprawę, że wystarczy odrobina, a nijakie danie stanie się popisowym posiłkiem. Należy uświadomić sobie, że regularne spożywanie cynamonu wpłynie na bardzo wiele procesów w naszych organizmach. Od działania dezynfekującego, poprzez przyspieszenie spalania tłuszczu, aż do walki z podwyższonym poziomem cukru i cholesterolu. Dowiedz się, dlaczego warto jeść cynamon i znajdź dla niego miejsce w codziennym jadłospisie.

Dlaczego warto uwzględniać cynamon w diecie?
Dlaczego warto uwzględniać cynamon w diecie?123RF/PICSEL

Cynamon: Właściwości lecznicze i pochodzenie

Tę aromatyczną przyprawę pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. O jego potencjale jako pierwsi przekonali się mieszkańcy południowo-wschodniej Azji. Wzmianki na jego temat znaleziono w najstarszej księdze zielarskiej, której pochodzenie datuje się na okolice 2700-2800 roku p.n.e. Dziś kupić go można niemalże na całym świecie, najczęściej pod postacią sproszkowanej przyprawy lub wąskich lasek.

Choć nie jest skarbnicą popularnych witamin, których poszukujemy w większości produktów spożywczych, w jego składzie niezwykle istotną rolę odgrywają dwa składniki. Są to: aldehyd cynamonowy oraz epikatechina. Odpowiadają nie tylko za charakterystyczny aromat przyprawy, ale również za jej właściwości zdrowotne. Czas przyjrzeć się dokładniej, jakie efekty przynosi spożywanie cynamonu.

Cynamon na obniżenie ciśnienia, glukozy i cholesterolu

Przyprawa pasuje zarówno do deserów, jak i potraw wytrawnych, więc nie powinniśmy mieć problemu z włączeniem jej do diety i znalezieniem na to smacznych sposobów. Cynamon pomaga regulować stężenie cukru we krwi, co jest związane także z pozytywnym wpływem na ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu. Rzecz jasna nie należy traktować go jako cudownego remedium na wszelkie tego rodzaju dolegliwości i rezygnować z opieki lekarskiej, ale cynamon warto uwzględniać jako środek pomocniczy w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na cukrzycę i miażdżycę.

Nie zapominaj o cynamonie jesienią i zimą

Aromat korzennych przypraw wielu z nas kojarzy się z bożonarodzeniowymi wypiekami i grzańcem serwowanym w najmroźniejsze wieczory. Cynamon to jednak nie tylko wyborny smak, ale przede wszystkim nieodłączny element jadłospisu w jesiennych i zimowych miesiącach, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje. Wykazuje działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu cynamon okaże się naszym sprzymierzeńcem w walce z zakażeniami dróg oddechowych oraz sezonowymi przeziębieniami.

Z cynamonem główka pracuje!

O przyprawie nie można zapominać w czasie intensywnego wysiłku umysłowego oraz w momentach, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na stres. Odpręża i koi nerwy - nawet po najbardziej męczącym dniu. Dodatkowo pomaga podczas migreny. Pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, więc warto mieć go pod ręką np. podczas przygotowań do egzaminów.

Przeciwbólowe właściwości cynamonu

Jego rozgrzewające działanie znalazło zastosowanie w maściach i lekach, których zadaniem jest przyniesienie ulgi w przypadku bólu reumatycznego. Łagodząco wpływa również na bóle stawów.

Cynamon na odchudzanie

Zrzucenie nadprogramowych kilogramów czasami staje się ogromnym wyzwaniem, a brak efektów potrafi zniechęcić nawet najbardziej zdeterminowaną osobę. Sukces w głównej mierze zależy od diety, a w jej przypadku każdy, nawet najmniejszy element jest ważny. Dodawaj szczyptę cynamonu do posiłków, ponieważ przyprawa słynie jako jeden z naturalnych spalaczy tłuszczu.

Cynamon pasuje nie tylko do szarlotki
Cynamon pasuje nie tylko do szarlotki123RF/PICSEL

Żołądek działa bez zarzutu!

Wzdęcia, zaparcia, dokuczliwe skurcze żołądka i biegunki to jedne z najczęściej pojawiających się problemów na tle układu pokarmowego. Cynamon przyspieszy rozprawienie się z nimi. Stosowany profilaktycznie pomoże uchronić w przyszłości przed zaburzeniami jelitowymi. Co ważne, pobudza apetyt i usuwa mdłości.

Kiedy cynamon szkodzi?

Nie da się zaprzeczyć dobroczynnemu wpływowi przyprawy na organizm, lecz trzeba pamiętać, że od każdej reguły zdarzają się wyjątki. Na cynamon muszą uważać kobiety w ciąży, ponieważ składniki w nim zawarte mogłyby doprowadzić do wywołania przedwczesnego porodu. Odstawić cynamon muszą pacjenci, którzy skarżą się na choroby wrzodowe oraz schorzenia pęcherzyka żółciowego.

Smakowite sposoby na wykorzystanie cynamonu znajdziesz w przepisach na babeczki na każdą okazję. Jeśli interesuje cię temat wpływu żywności na organizm, dowiedz się także, jak działa zupa marchewkowa z kurkumą, która stanie się przebojem na twoim stole.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas