Co to jest sklarowane masło?

Poznaj masło z jego najlepszej strony!

Z kilograma niesolonego masła (82 proc.) uzyskujemy ok. 700 g sklarowanego masła
Z kilograma niesolonego masła (82 proc.) uzyskujemy ok. 700 g sklarowanego masła123RF/PICSEL

Masło zawiera 82 proc. tłuszczu. Kiedy stopimy większy kawałek masła w rondelku, zauważymy, że na powierzchni pojawia się piana, a na dnie biały osad. To właśnie one szybko się przypalają i sprawiają, że tak trudno jest usmażyć coś na maśle. Jeśli odszumujemy pianę z góry i zlejemy sam tłuszcz bez osadów  z dna, uzyskamy sklarowane masło. To masło ma już inne właściwości.

1.       Zawiera 99,5 proc. tłuszczu (woda i resztki białka zostały usunięte)

2.       Ma dłuższy okres przydatności do spożycia (w lodówce nawet 15 miesięcy)

3.       Może być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez 9 miesięcy

4.       Nadaje się do smażenia, frytowania i  gotowania (można podgrzewać do ok. 220 st. C, w 235 st. C zacznie się przypalać.

5.       Idealnie podkreśla smak potraw.

6.       Nie uczula (alergię mogą powodować resztki laktozy i kazeiny)

Jak przygotować sklarowane masło w domu?

Masło należy ostrożnie (aby się nie przypaliło) podgrzać do temperatury wrzenia. Używamy garnka o grubym dnie, gotujemy na bardzo małym ogniu, aby cała woda odparowała. Cały czas zbieramy z góry pojawiająca się pianę, a następnie zlewamy ostrożnie sam tłuszcz - bez osadów z dna.

Do klarowania używamy tylko prawdziwego masła o zawartości 82 proc. tłuszczu. Mixy, masła z dodatkiem olejów roślinnych nie nadają się do tego procesu.

Masło stopione vs. sklarowane

Masło stopione nie jest jeszcze masłem sklarowanym! W wielu przepisach np. na ciasta możemy użyć po prostu stopionego masła (chociaż usunięcie osadów poprawi smak). Przy dodawaniu stopionego masła do ciast należy pamiętać o jego przestudzeniu. Gorące masło może spowodować ścięcie się białka w innych składnikach np. jajkach.

IG

Przepisy z użyciem sklarowanego masła:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas