Reklama

Reklama

Co za przepis! Wszyscy kochają to danie

Tę zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i pieczarkami uwielbiają wszyscy! Robi się ją naprawdę szybko.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego)
  • 400 g makaronu penne
  • 400 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g sera żółtego
  • przyprawy (tymianek, oregano, słodka papryka – po szczypcie)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Podgotuj makaron. Musi on zostać dość twardy.

Pokrój pieczarki w półplasterki. Podsmaż z drobno posiekaną cebulą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez chwilę razem. Na drugiej patelni podsmaż mięso z przyprawami. 

Kiedy zmieni kolor, dodaj pieczarki z cebulą i puszkę pomidorów. Wymieszaj i duś przez ok. 10 minut.

Przygotuj naczynie żaroodporne, smarując ścianki i dno odrobiną oleju. Wysyp na dno makaron, posyp częścią startego sera, następnie wlej sos mięsno-pieczarkowy. Posyp resztą sera serem.

Włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 30 minut.

Reklama

* * * 

Zobacz więcej:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje