Co zrobić na bazie pasty z tamaryndowca? Dodatek do dań to ekstaza dla kubków smakowych

Pasta z tamaryndowca wzbogaca potrawy kuchni azjatyckiej
Pasta z tamaryndowca wzbogaca potrawy kuchni azjatyckiej123RF/PICSEL
  • Spożywanie pasty z tamaryndowca indyjskiego poleca się osobom stosującym diety odchudzające, gdyż nie zawiera zbyt wielu kalorii.
  • Roślina ma zdolność regulowania poziomu złego cholesterolu we krwi. Tym samym chroni serce przed szkodliwymi czynnikami.
  • Część sklepów z towarami importowanymi oferuje dostęp do powideł z tamaryndowca indyjskiego, które smakiem przypominają te na bazie śliwek.

Tamaryndowiec - źródło cennych składników

Zobacz również:

    Składniki odżywcze

    Włączenie pasty z tamaryndowca do diety chroni wzrok
    Włączenie pasty z tamaryndowca do diety chroni wzrok123RF/PICSEL
    • błonnik pokarmowy,
    • żelazo,
    • fosfor,
    • potas,
    • niacynę,
    • ryboflawinę.

    Czym jest pasta tamaryndowa?

    Jak przyrządzić pastę w domu?

    Do przyrządzenia domowej pasty z tamaryndowca potrzebny jest świeży miąższ
    Do przyrządzenia domowej pasty z tamaryndowca potrzebny jest świeży miąższ123RF/PICSEL
    1. Do przygotowania domowej pasty tamaryndowej potrzebujemy świeżego tamaryndowca, którego następnie rozkrawamy i wyciągamy wszystkie pestki.
    2. W kolejnym kroku moczymy miąższ w ciepłej wodzie przez 15-20 minut. Odsączony dokładnie ubijamy moździerzem i przepuszczamy przez sitko. Uzyskana masa to właśnie pasta tamaryndowa. Doprawimy ją m.in. solą, kuminem, cukrem oraz pieprzem.
    3. Jeśli nie planujemy wykorzystać jej w całości, możemy z powodzeniem przelać ją do woreczków strunowych lub tacek do kostek lodu i zamrozić.
    4. Zamrożona pasta posłuży jako dodatek do mięs, zup oraz sosów, gdyż doskonale przełamuje słodko-kwaśny posmak dań.

    Pasta z tamaryndowca - kuchenne zastosowania

    Herbata po indyjskuInteria KulinariaInteria Kulinaria
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?