Co zrobić na bazie pasty z tamaryndowca? Dodatek do dań to ekstaza dla kubków smakowych
Owoce tamaryndowca indyjskiego to prawdziwa gratka dla miłośników zdrowego żywienia oraz fanów egzotycznych smaków. Pod ciekawym kształtem skorupki kryje się wyjątkowo cenny miąższ – nie tylko pod względem kulinarnym, ale także zdrowotnym. Dlaczego warto zainteresować się tą wyjątkową rośliną i jak wykorzystać ją w przepisach? Sprawdź, jak przygotować domową pastę z tamaryndowca.
Spis treści:
Tamaryndowiec - źródło cennych składników
Po raz pierwszy uprawę tamaryndowca indyjskiego rozpoczęto we wschodniej Afryce, a współcześnie rozszerzono ją również na tereny Ameryki Północnej oraz Środkowej, a także Azji. To niezwykłe drzewo tropikalne dorasta do 20-30 metrów wysokości. Klimat suchy sprawia, że pozostaje wiecznie zielone. Jego charakterystyczną cechą są parzystopierzaste liście oraz owoce przypominające duże strąki. Często nazywa się je "indyjskimi daktylami".
Zarówno owoce, jak i liście tamaryndowca stanowią bogate źródło składników, które mają pozytywny wpływ na organizm. W mocno dojrzałych okazach znajdziemy przede wszystkim liczne witaminy z grupy B oraz tiaminy. Regulują one funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, a także znacznie przyspieszają przemianę węglowodanów. Dzięki temu obniżają ryzyko wzrostu wagi. Stanowią skuteczną ochronę przed występowaniem zaburzeń koncentracji oraz problemami z pamięcią.
Składniki odżywcze
W tamaryndowcu obecna jest także witamina C, wykazującą właściwości antyoksydacyjne oraz potrzebna do produkcji kolagenu, który zapewnia młody wygląd. Nie zabrakło również witaminy A, chroniącej przed pogorszeniem wzroku oraz tzw. kurzą ślepotą. Jego bogaty skład obfituje dodatkowo w:
- błonnik pokarmowy,
- żelazo,
- fosfor,
- potas,
- niacynę,
- ryboflawinę.
Czym jest pasta tamaryndowa?
Pastę tamaryndową pozyskuje się z owoców tamaryndowca. Przypominają one nieco wydłużoną fasolę, pokrytą omszałą skórką. W jej wnętrzu znajduje się zielono-różowy miąższ oraz ciemnobrązowe nasiona. Miąższ wykorzystuje się do przygotowania pulpy, a nasiona odnalazły swoje zastosowanie w produkcji biżuterii. W sproszkowanej wersji zastępują krochmal, gdyż mają silne działanie utwardzające.
Na sklepowych półkach znajdziemy owoce tamaryndowca w dwóch głównych postaciach. Pierwsza to gęsty koncentrat, a druga przypomina sprasowany blok. Nieco rzadziej natrafimy także na proszek, który z powodzeniem przetrwa do kilku miesięcy w lodówce. Największe szanse na znalezienie tego produktu mamy w marketach oferujących azjatycką żywność. Gotowa pasta z tamaryndowca to produkt spożywczy o niskiej kaloryczności - zawiera jedynie 53 kcal w 100 g. Wyróżnia się słodko-kwaśnym smakiem, a dzięki zawartości kwasu winnego jest także naturalnym konserwantem.
Jak przyrządzić pastę w domu?
- Do przygotowania domowej pasty tamaryndowej potrzebujemy świeżego tamaryndowca, którego następnie rozkrawamy i wyciągamy wszystkie pestki.
- W kolejnym kroku moczymy miąższ w ciepłej wodzie przez 15-20 minut. Odsączony dokładnie ubijamy moździerzem i przepuszczamy przez sitko. Uzyskana masa to właśnie pasta tamaryndowa. Doprawimy ją m.in. solą, kuminem, cukrem oraz pieprzem.
- Jeśli nie planujemy wykorzystać jej w całości, możemy z powodzeniem przelać ją do woreczków strunowych lub tacek do kostek lodu i zamrozić.
- Zamrożona pasta posłuży jako dodatek do mięs, zup oraz sosów, gdyż doskonale przełamuje słodko-kwaśny posmak dań.
Sprawdź: Wspieraj profilaktykę chorób nowotworowych. Jedz ten niewielki owoc przynajmniej raz dziennie
Pasta z tamaryndowca - kuchenne zastosowania
Indonezyjczycy nazywają ją kwasem jawajskim, a mieszkańcy Malezji oraz Tajlandii dodają do większości potraw. Pasta tamaryndowa zastępuje sok z cytryny i podkręca smak jedzenia. Wymieszana z odrobiną syropu klonowego, miodu, pieprzu oraz soli sprawdzi się jako marynata do pieczonych i grillowanych mięs.
Nie każdy wie, że pasta z tamaryndowca stanowi jeden z głównych składników popularnego sosu Worcestershire Sauce. Poza tym znajdziemy w nim także melasę, chilli, ocet, cebulę, czosnek, sos sojowy oraz anchois. Oryginalną metodą wykorzystania przetworzonego tamaryndowca jest także dodanie go do deseru lodowego.
Sprawdź również: