Co zrobić na bazie pasty z tamaryndowca? Dodatek do dań to ekstaza dla kubków smakowych

Pasta z tamaryndowca wzbogaca potrawy kuchni azjatyckiej
Pasta z tamaryndowca wzbogaca potrawy kuchni azjatyckiej123RF/PICSEL
  • Spożywanie pasty z tamaryndowca indyjskiego poleca się osobom stosującym diety odchudzające, gdyż nie zawiera zbyt wielu kalorii.
  • Roślina ma zdolność regulowania poziomu złego cholesterolu we krwi. Tym samym chroni serce przed szkodliwymi czynnikami.
  • Część sklepów z towarami importowanymi oferuje dostęp do powideł z tamaryndowca indyjskiego, które smakiem przypominają te na bazie śliwek.

Tamaryndowiec - źródło cennych składników

Składniki odżywcze

Włączenie pasty z tamaryndowca do diety chroni wzrok
Włączenie pasty z tamaryndowca do diety chroni wzrok123RF/PICSEL
  • błonnik pokarmowy,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • potas,
  • niacynę,
  • ryboflawinę.

Czym jest pasta tamaryndowa?

Jak przyrządzić pastę w domu?

Do przyrządzenia domowej pasty z tamaryndowca potrzebny jest świeży miąższ
Do przyrządzenia domowej pasty z tamaryndowca potrzebny jest świeży miąższ123RF/PICSEL
  1. Do przygotowania domowej pasty tamaryndowej potrzebujemy świeżego tamaryndowca, którego następnie rozkrawamy i wyciągamy wszystkie pestki.
  2. W kolejnym kroku moczymy miąższ w ciepłej wodzie przez 15-20 minut. Odsączony dokładnie ubijamy moździerzem i przepuszczamy przez sitko. Uzyskana masa to właśnie pasta tamaryndowa. Doprawimy ją m.in. solą, kuminem, cukrem oraz pieprzem.
  3. Jeśli nie planujemy wykorzystać jej w całości, możemy z powodzeniem przelać ją do woreczków strunowych lub tacek do kostek lodu i zamrozić.
  4. Zamrożona pasta posłuży jako dodatek do mięs, zup oraz sosów, gdyż doskonale przełamuje słodko-kwaśny posmak dań.

Pasta z tamaryndowca - kuchenne zastosowania

Herbata po indyjskuInteria KulinariaInteria Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?