Przysmak nie tylko dla sercowców. Kto powinien jeść brukselkę?

Komponując różnorodny jadłospis, nie zapomnij o brukselce
Komponując różnorodny jadłospis, nie zapomnij o brukselce123RF/PICSEL
  • Co zrobić z brukselki? Zajadać ją można na surowo, jako dodatek do dania głównego lub uczynić z niej główną bohaterkę posiłku.
  • Ważne jest jednak uświadomienie sobie cennych właściwości warzywa.
  • Przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór, wzmacnia serce i żołądek.

Brukselka jako sprzymierzeniec mam

Zielona sałatka dla kobiet w ciążyInteria KulinariaInteria Kulinaria

Bez brukselki w męskiej diecie ani rusz

Brukselka kontra rak?

Niepozorne warzywo ma wiele do zaoferowania
Niepozorne warzywo ma wiele do zaoferowania123RF/PICSEL

Jak wpływa jedzenie brukselki na żołądek?

Zobacz również:

    Zajadaj, by wzmocnić serce

    Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka i zachowała wszystkie walory?

    • Warzywo wrzucaj bezpośrednio do wrzątku. Gotowanie nie powinno trwać dłużej niż sześć minut.
    • Nie przykrywaj garnka! To częsty błąd, przez który gotowana brukselka śmierdzi.
    • Do wody dodaj niewielką ilość mleka albo cynamonu. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego posmaku, przez który niejeden smakosz unika warzywa jak ognia.
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?