Co zrobić z cukinii? Banalnie prosty przepis wprost od Ewy Wachowicz
Nie wszyscy wiedzą, że cukinię można również jeść na surowo. Warto jednak zadbać o to, by pochodziła ze sprawdzonego źródła, a najlepiej z własnej uprawy. Z tego warzywa da się również przygotować zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Oto przepis na tagliatelle z cukinii.
Jak zrobić "makaron" z cukinii? Oto przepis Ewy Wachowicz.
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka peperoncino,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól, pieprz
Dodatkowo do podania:
- oliwa
- parmezan
- listki bazylii
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę.
- Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu.
- Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii.