Co zrobić, żeby biszkopt nie opadł?

Biszkopt to podstawa wielu ciast, szczególnie w okresie wielkanocnym. Dotyczy to głównie tortów oraz wypieków przekładanych kremem. Często jednak nie wychodzi idealny, co jest zmorą wielu pań domu. Jak sprawić, żeby biszkopt nie opadał? Poniżej podpowiadamy.

Dobry biszkopt wymaga odpowiedniej temperatury podczas pieczenia i składników
Dobry biszkopt wymaga odpowiedniej temperatury podczas pieczenia i składników123RF/PICSEL

Co zrobić z opadającym biszkoptem?

Liczy się przede wszystkim czas, a także wysokość. Dlaczego? Oprócz tego, że ciasto powinno być świeżo upieczone, to także odległość pomiędzy brytfanką a stolnicą ma niebagatelne znaczenie. W upieczonym biszkopcie tworzą się pęcherzyki powietrza, które potrzebują znaleźć drogę ucieczki, dlatego ciasto musi być miękkie i elastyczne.

Jak się do tego zabrać? Wyjmij biszkopt z piekarnika i podnieść na wysokość 30 centymetrów, a następnie rzuć brytfanką z zawartością. Potem wystudź wypiek w temperaturze pokojowej i dopiero wtedy wyjmij z brytfanki. Jeśli ten proces przebiegnie bez szwanku, możesz być pewien, że biszkopt nie opadnie.

Jak zapobiec opadającemu biszkoptowi?

Biszkopt powinien studzić się w piekarniku lub temperaturze pokojowej
Biszkopt powinien studzić się w piekarniku lub temperaturze pokojowej123RF/PICSEL

Wszystkie składniki wyciągnij dwie godziny przed pieczeniem: muszą mieć tę samą temperaturę. Najlepszą mąką do biszkoptu będzie tortowa, typu 450. Ponadto pamiętaj, aby wszystkie rzeczy mieszać za pomocą drewnianej łyżki, ponieważ jest zrobiona z naturalnego tworzywa.

Odpowiednio wymieszane produkty sprawią, że biszkopt nie opadnie. Dodatkowo piana z białek powinna być sztywna i dobrze ubita. Podczas łączenia jej z resztą składników, uważaj, by nie straciła zbytnio na objętości.

Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia

Proces pieczenia biszkoptu nie może być dłuższy niż 40 minut (do suchego patyczka). Temperatura powinna wynosić 170 stopni, a wypiek najlepiej położyć na środkową półkę i ustawić funkcję pieczenia góra-dół. Dodatkowo pamiętaj o tym, że zbyt częste otwieranie piekarnika, wpływa na zmniejszenie temperatury w środku, co może przyczynić się do opadnięcia biszkoptu. Boki ciasta wyrosną poprawnie, ale środek opadnie ze względu na brak potrzebnych gazów.

Przepis na ucierany biszkopt waniliowyInteria Kulinaria

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas